Politici de Sanatate

Bugetul de referință pentru taxa clawback trebuie actualizat

22 iulie
14:25 2015
Bugetul de referință pentru taxa clawback trebuie actualizat

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cer actualizarea bugetului de referință pentru taxa clawback la nivelul consumului real aferent trimestrului III al anului 2015, prima perioada în care decontarea medicamentelor se va realiza la prețurile reduse, aprobate la 1 iulie 2015.

Potrivit producătorilor de medicamente, taxa clawback este una dintre cele mai mari poveri fiscale cu care se confruntă industria farmaceutică din România. În prezent, doar prin plata acestei taxe, companiile farma acoperă integral deficitul sistemului de sănătate, tratând 30% dintre pacienții români.

“Conform estimărilor Cegedim, valoarea taxei clawback aferentă trimestrului II al anului 2015 este între 15%-20%, fapt ce se datorează procesului de reactualizare a prețurilor la medicamente, din cauza căruia operatorii au așteptat noile prețuri înainte să comande alte medicamente și, astfel, au lucrat doar cu stocuri foarte mici. Această valoare ar trebui în mod normal să se regăsească și în facturile pe care companiile le vor primi de la autorități. Dar până acum, la niciun final de trimestru, companiile din industria farmaceutică nu au știut care va fi de fapt valoarea acestei taxe. Suntem obligați în mod nefiresc să funcționăm astfel într-un mediu de afaceri lipsit de predictibilitate și sustenabilitate”, a declarat Călin Gălășeanu, președintele ARPIM.

Și în opinia președintelui APMGR, Dragoș Damian, este nevoie de un nou mecanism al taxei clawback: “Menținerea taxei clawback în forma actuală are consecințe economice și sociale grave, atât pentru populație, prin dispariția de pe piață a medicamentelor cu prețuri accesibile, cât și pentru companiile producătoare, obligate să plătească o taxă care nu reflectă propriile vânzări. În lipsa unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, peste 1.300 de produse au dispărut din piață în ultimii trei ani, iar anul acesta alte 1.200 de medicamente ieftine riscă să dispară din farmacii, ca urmare a scăderii prețurilor sub pragul de rentabilitate”.

Reprezentanții ARPIM și APMGR reamintesc că, în prezent, sunt pe rol peste 250 de procese din cauza lipsei de transparență în calculul valorilor comunicate și a încălcării prevederilor legale care reglementează procedura de stabilire a taxei clawback.

Sursa: ARPIM și APMGR

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: