Politici de Sanatate

BRIEFING CNAS

05 martie
11:20 2014
BRIEFING CNAS

• Preşedintele CNAS, dr. Cristian Buşoi, a declarat că, de la 1 februarie 2014, sunt folosite formulare noi de reţetă de către toţi medicii prescriptori. Acestea cuprind unele date de contact ale doctorilor care au prescris tratamentul. Noul tip de rețetă prevede și posibilitatea de a prescrie tratamentul pe baza denumirii comerciale, caz în care se va completa și justificarea medicală, iar medicul trebuie să susțină de ce pacientul are nevoie de acel medicament în cazul în care pe piață există mai multe medicamente cu aceeași substanță activă.

• Dr. Cristian Bușoi, despre numărul de aparate de radioterapie şi al specialiştilor care lucrează cu acestea: „Nu avem îndeajuns de multe aparate de radioterapie și, din păcate, nu avem nici specialiști îndeajuns de mulți în ceea ce privește mânuirea acestor aparate. Dintre aparatele existente, cel puțin în spitalele de stat, foarte multe dintre ele sunt vechi și nu mai pot face față cu eficiență și cu calitate și siguranță pentru pacient, pentru tratament. În multe dintre spitalele din România și chiar și în cele din unele centre universitare, aparatele sunt depășite”, a declarat el. În plus, a arătat că centrele medicale private dețin aparate de radioterapie de ultimă generație, dar percep tarife pe care nu și le pot permite mulți oameni cu afecțiuni oncologice.

• Președintele CNAS a anunţat că au fost realizate până la începutul lunii februarie aproximativ 5,4 milioane de carduri electronice personalizate și a susținut că restul de 9,5 milioane vor fi finalizate în următoarele șase-șapte luni. Dr. Cristian Bușoi a subliniat că ritmul de fabricare a ajuns la 55.000 de carduri pe zi și că se lucrează non-stop. El a adăugat că la sfârşitul lunii septembrie vor putea fi distribuite toate cardurile, urmând ca, din 2015, toate serviciile medicale să fie decontate numai pe baza folosirii cardului.

• Dr. Cristian Bușoi a declarat că folosirea cardurilor va fi testată în luna februarie printr-un proiect-pilot pe 10.000 de pacienţi aflaţi în hemodializă. Acest proiect este diferit de proiectul-pilot de la Arad, unde nu fuseseră folosiţi pacienţi reali. Astfel, vom putea avea o imagine clară despre succesul proiectului.

• Preşedintele CNAS a făcut apel către furnizorii de servicii medicale să-și achiziționeze, în perioada iunie — august, cititoare de carduri.

• Dr. Buşoi, despre dosarul electronic. Proiectul este realizat din fonduri europene şi se află pe ultima sută de metri. Din 21 martie 2014, dosarul va putea fi testat timp de o lună, iar din data de 21 aprilie va fi disponibil ca structură IT, iar medicii vor putea încărca date pe acesta. De asemenea, el a precizat că există posibilitatea ca pacienţii să aleagă dacă vor sau nu să facă parte din acest proiect.

• Preşedintele CNAS, dr. Cristian Buşoi, a declarat că medicul are datoria de a informa pacienţii cu privire la diferenţa de preţ între medicamentele din aceeaşi clasă pe care i le prescrie. Acest lucru nu înseamnă că medicul trebuie să calculeze preţul reţetei, însă el trebuie să informeze pacientul atunci când sunt mai multe alternative terapeutice. Aceasta este o cerere prevăzută de FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

• Preşedintele CNAS atenţionează unităţile sanitare că au obligaţia să elibereze pacientului, la externare, o fişă în care să fie specificate cheltuielile (decontul de cheltuieli) şi îi îndeamnă pe pacienţi să solicite acest act. El a subliniat că există un ordin dat de Ministerul Sănătăţii, nr. 1100/2005, care prevedere introducerea decontului de cheltuieli ce se eliberează pacientului pentru serviciile primite.

Direcţia Generală de Monitorizare, Control şi Antifraudă a făcut, în perioada 17-20 decembrie 2013, controale inopinate în zece spitale, în urma cărora au fost constatate mai multe nereguli în legătură cu obligațiile contractuale. Ca urmare a acestor nereguli s-a dispus:

• să fie reţinut 1% din valoarea de contract aferent lunilor în care au fost înregistrate nereguli, în cazul a opt din cele zece spitale unde s-au făcut controale;

• recuperarea sumelor aferente biletelor de trimitere pentru investigații paraclinice eliberate de medicii curanți din cadrul unităților sanitare, precum și a sumelor reprezentând valoarea rețetelor prescrise, pe perioada spitalizării pacienților internați pentru trei unităţi în care s-au efectuat controale;

• recuperarea sumelor reprezentând contravaloarea FOCG-urilor întocmite cu criteriul de internare „urgenţă medicală”, pentru pacienţi care nu figurează consultaţi în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) într-un spital din Argeş.

Valoarea totală a sumelor reţinute se ridică la 1,5 milioane lei.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: