Politici de Sanatate

BPOC – acces la tratament la standarde europene

30 noiembrie
10:22 2023
BPOC – acces la tratament la standarde europene

În România, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) are un impact important asupra populației generale, 8,3% dintre români fiind diagnosticați cu această boală care generează costuri importante la nivelul sistemului de sănătate.

„Pacientul cu BPOC stă mai multe zile internat în spital: o analiză preliminară făcută de SRP arată că la nivelul unui an calendaristic peste 60% dintre pacienți au o durată a spitalizării de cel puțin 5 zile, o proporție semnificativă dintre ei depășind 8 zile. De asemenea, pacienții cu BPOC sever stau mai multe zile internați la terapie intensivă versus alte patologii. Cu toate acestea, în România, nivelul de compensare a medicamentelor pentru BPOC este doar de 50%, un factor care generează consecințe negative asupra accesului pacienților la tratamente. A venit momentul să prioritizăm pacienții cu BPOC și această patologie la nivel de decizii de politică publică, și să asigurăm un acces la tratament la standarde europene”, a atras atenția prof. dr. Florin Mihălțan, președintele ales al Societății Române de Pneumologie.

Povara economică a BPOC

Studiul de prevalență „Povara economică a BPOC în România” a analizat, în perioada iulie 2022 – iunie 2023, cazuri ale pacienților cu vârsta de cel puțin 40 de ani. Potrivit datelor studiului, sunt aproximativ 43.000 de cazuri anual cu spitalizare continuă cu diagnostic principal BPOC și aproximativ 38.000 de cazuri cu spitalizare de zi cu diagnostic principal BPOC. 33% dintre pacienții cu BPOC care accesează serviciile medicale spitalicești prezintă o exacerbare acută.

Studiul mai arată că 1% din totalul cheltuielilor cu servicii spitalicești ale Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) merge spre pacienții cu BPOC, mai exact 81.000 de cazuri cu diagnostic principal de bronhopneumopatie obstructivă cronică au costat 220 de milioane de lei (4.600 lei/caz/spitalizare continuă și 700 lei/caz/spitalizare de zi).

Comparativ cu restul populației echivalente spitalizate (spitalizare continuă, pacienți cu vârsta de cel puțin 40 de ani, cazuri medicale), pacienții cu BPOC stau mai mult în spital: 82% primesc îngrijiri cel puțin 5 zile, față de 61%, în cazul restului pacienților. Pacienții cu BPOC care primesc îngrijiri în spitalizare continuă în secții de acuți înregistrează durate de spitalizare peste media națională de 5,5 zile pentru cazurile acute. 39% dintre pacienții cu BPOC au durate de spitalizare între 5 și 8 zile, iar 43% primesc îngrijiri timp de peste 8 zile. 74% dintre acești pacienți sunt pensionari – persoane cu venituri de multe ori limitate.

„Această proporție de 74% pensionari cu venituri limitate nu are întotdeauna acces, din motive pecuniare, la medicația adecvată. Ei sunt plafonați de o rețetă care are o limită de 330 de lei și un cumul de boli cronice cu multiple indicații terapeutice unde, de multe ori, partea de terapie inhalatoare nu poate fi acoperită, deși este o terapie pentru o boală cronică. Cred că aici se pot face foarte multe lucruri. Așa cum pentru alte indicații s-a găsit o majorare de 75% sau chiar 90- 100%, este vremea să existe un interes și pe partea respiratorie. Medicația este una vitală, care de multe ori îmbunătățește calitatea vieții, ne permite să ne aliniem la toate ghidurile, să controlăm exacerbările și să avem, din acest punct de vedere, o asistență medicală adecvată din prima zi de prezentare a pacientului, cu evitarea presiunii puse pe camerele de urgență sau pe serviciile de ATI”, a mai afirmat prof. dr. Florin Mihălțan.

 

de Valentina Grigore

 

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: