Politici de Sanatate

Bolile cronice la vârsta a treia și supravegherea de specialitate a pacienților

17 decembrie
12:38 2015
Bolile cronice la vârsta a treia și supravegherea de specialitate a pacienților

Bolile cronice sunt determinate de fenomene patologice ireversibile care conduc în mod natural la deteriorarea organismului și la declin. În ultimii ani, progresele medicinei au schimbat radical evoluția și prognosticul multor boli, crescând speranța de viață, cu dizabilități uneori minime, dar care sunt dependente de asistență de specialitate.

Din păcate, familiile nu au nici timpul și nici priceperea de a îngriji membrii lor de vârsta a treia care suferă de boli cronice. Aceștia au nevoie de îngrijire de specialitate, pe care o găsesc doar în anumite centre pentru seniori, unde există personal medical pregătit pentru a asigura o astfel de îngrijire.

Care este rolul unui centru de îngrijire a seniorilor cu boli cronice:

Supravegherea constantă a stării de sănătate a beneficiarilor de către echipa multidisciplinară

Fiecare bolnav are o fișă medicală și indicații de tratament, care trebuie urmărite în permanență. Sunt necesare supravegherea și asistența medicală permanentă, prin prezența asistenților medicali și a unui medic geriatru. Echipa multidisciplinară trebuie să cuprindă, de asemenea: un medic de familie, medici specialiști colaboratori, kinetoterapeuți și fizioterapeuți, alți profesioniști din domeniu.

Recuperarea bolnavilor după un atac vascular cerebral (AVC)

Un atac vascular cerebral este un moment crucial din viața unui pacient. După un asemenea episod, el va avea nevoie de o echipă multidisciplinară cu care să lucreze pentru a recâștiga cât mai multe dintre abilitățile și funcțiile pierdute. Studiile arată că în timpul procesului de recuperare, fizioterapia este cea mai importantă, căci poate reasigura mobilitatea bolnavului.

Recuperarea limbajului este o acțiune complexă și de lungă durată. Logopedia contribuie la reintegrarea în familie și în comunitate a pacientului cu AVC. Bolnavul trebuie să urmeze un tratament medicamentos toată viața. E posibil ca de la o etapă la alta, terapia medicamentoasă să se schimbe, dar sub nicio formă tratamentul nu trebuie întrerupt. Tot în cadrul programului de recuperare, specialiștii încep să îi stimuleze pe pacienți cu elemente din sfera cognitivă, cu tentative de citit și de scriere.

Asistență psihologică de specialitate

O boală cronică are un impact deosebit asupra psihicului unei persoane. E posibil să apară stări de spirit care să agraveze boala. Rolul psihologilor este acela de a ajuta bolnavii să-și recupereze optimismul.

Supravegherea alimentației

O nutriție adecvată la seniorii cu boli cronice asigură menținerea stării fizice și psihice. Meniurile zilnice trebuie să fie alcătuite împreună cu echipa medicală și să țină cont de recomandările medicului.

Supravegherea mișcării și a socializării

Chiar și o activitate fizică moderată – o plimbare de 30 de minute/zi – contribuie la starea de sănătate și de bine a bolnavilor. Oamenii se bucură și la vârsta a treia de posibilitatea de a lega prietenii, în cadrul unor activități recreative și sociale precum: cinema, citit, lectura presei, aniversări, excursii sau activități culturale.

Monika Caracuda, manager Căminul Villa Orchidea –un centru rezidențial care asigură îngrijirea
seniorilor cu boli cronice

Misiunea noastră este aceea de a ajuta familiile să recupereze bunăstarea fizică, psihică și socială a seniorilor lor. Dincolo de menținerea strict funcțională a organismului bolnavului cronic, obiectivul nostru este ameliorarea calității vieții acestor oameni.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: