În fiecare an, la nivel mondial, 16 milioane de oameni mor înainte de a împlini vârsta de 70 de ani din cauza bolilor cardiovasculare, pulmonare, a accidentului vascular cerebral, cancerului sau din cauza diabetului. Asta în condițiile în care toate aceste decese pot fi prevenite, arată „Raportul Global privind bolile netransmisibile 2014”, lansat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la începutul acestei săptămâni. Mai mult, documentul anunță că incidența și mortalitatea prin boli cronice netransmisibile pot fi reduse semnificativ printr-o simplă investiție de numai 3 dolari per persoană pe an.
Reprezentanții OMS susțin că fiecare țară trebuie să stabilească obiective naționale, să implementeze acțiuni eficiente pentru a reduce consumul nociv de tutun și alcool, alimentația nesănătoasă și lipsa activității fizice, precum și să ofere acces universal la asistență medicală. Pe lângă măsurile de interzicere a publicității la toate produsele de tutun și alcool, sunt recomandate și acțiunile privind eliminarea acizilor grași trans din alimentație, precum și intensificarea măsurile de prevenție a cancerului de col uterin prin campanii de screening. De asemenea, sunt încurajate și măsurile de promovare a alăptării. Potrivit experților OMS, pentru implementarea acestor măsuri este nevoie de acțiuni eficiente atât din domeniul sanitar, cât și prin implementarea unor politicile publice în domenii ca agricultura, educația, industria alimentară, comerțul și dezvoltarea urbană.
Țări care au înțeles nevoia de a reduce povara bolilor cronice netransmisibile
Turcia a fost prima țară din regiunea europeană a OMS care a pus în aplicare toate măsurile recomandate pentru reducerea consumului de tutun. În 2012, țara a crescut dimensiunea etichetelor de avertizare cu privire la riscurile tutunului pentru a acoperi 65% din suprafața totală a fiecărui produs de tutun. În prezent, taxele pe fumat reprezintă 80% din prețul total al vânzărilor cu amănuntul, iar publicitatea, promovarea și sponsorizarea produselor de tutun sunt strict interzise. Prin implementarea acestor măsuri, Turcia a reușit să reducă rata consumului de tutun cu 13,4% în perioada 2008-2012.
O altă țară care a înțeles imprtanța luptei împotriva bolilor cronice netransmisibile este Ungaria. Guvernul de la Budapesta a adoptat o lege privind impozitarea ingredientelor alimentare cu un potențial efect nociv asupra sănătății atunci când sunt consumate în exces, cum ar fi zahărul și sarea. La un an după introducerea legii, 40% din producătorii de alimente și băuturi au schimbat rețetele produselor lor pentru a reduce conținutul ingredientelor impozabile. Astfel, vecinii noștri ungari consumă cu până la 25-35% mai puține alimente și băuturi cu un conținut mare de zahăr și sare.
Încă din 1970, Finlanda a început să lucreze la măsurile de reducere a conținutului de sare din alimente, realizând inclusiv campanii de sensibilizare a opiniei publice. În 1993, finlandezii au introdus măsuri de etichetare obligatorie a sării și a produselor care conțin sare, obligând producătorii și distribuitorii să atașeze produselor etichete de avertizare asupra efectelor consumului de sare asupra sănătății. De asemenea, produsele cu un conținut scăzut de sare au fost evidențiate prin introducerea unui logo special, realizat de Asociația finlandeză a inimii. Rezultatul a fost reducerea consumului zilnic de sare la 6,8 grame în 2002, de la 12 grame, cât era în 1970.
Recomandările OMS privind necesitatea unor măsuri clare și eficiente pentru îmbunătățirea prevenției bolilor cronice netransmisibile fac parte din „Planului de acțiune globală pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile pentru 2013-2020”. Principalul obiectiv al planului global îl reprezintă reducerea cu 25% a numărul de decese premature datorate acestor afecțiuni până în 2025.
Sursa: www.euro.who.int
Mirabela Viașu