
Diferențele de gen sunt relevante atât pentru problemele de sănătate ale aparatului reproducător, cât și pentru prevalența afecțiunilor și a factorilor de risc în rândul femeilor. Este esențial să se recunoască faptul că diferențele între femei și bărbați cu privire la starea de sănătate se datorează interacțiunilor dintre factorii de mediu, factorii comportamentali și biologici, se arată în raportul Statistici și Informații legate de Sănătatea Femeii din Uniunea Europeană (Data and Information on Women’s Health in the European Union), realizat de reprezentanții Facultății de Medicină Carl Gustav Carus din Germania pentru Comunitatea Europeană.
Documentul evidențiază că deși speranța de viață este mai mare la femei decât la bărbați și în ciuda faptului că femeile au o părere bună despre starea lor de sănătate, ele au foarte mult de suferit din cauza bolilor cronice.
Cancerul mamar este cea mai comună formă de cancer înregistrată la femei. Afecțiunea este în același timp și principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 0 și 74 de ani de pe teritoriul Uniunii Europene, fiind răspunzător de aproximativ 21% din decesele prin cancer. Mortalitatea prin cancer pulmonar în rândul femeilor este semnificativ mai mică decât cea prin cancerul de sân. Cea mai comună cauză de deces în rândul femeilor de orice vârstă o reprezintă bolile cardiovasculare, răspunzătoare de 43% din numărul total de decese. Pe locul doi se află cancerul, cu un procent de 26%.
Potrivit raportului, diabetul zaharat este în continuare o problemă majoră de sănătate. Se estimează că până în 2025 cea mai mare incidență a diabetului la femei se va înregistra în Germania, Italia și Franța. În ceea ce privește rata medie de mortalitate prin diabet în rândul femeilor din Uniunea Europeană, aceasta este de 12,8. Printre statele cu cea mai mare rată de deces s-au înregistrat Cipru (35,5), Portugalia (25,3), Austria (23,4) și Malta (19,2), conform EUROSTAT 2009.
Statisticile mai arată că prevalența demenței și a bolii Alzheimer (AD) sunt mai mari în rândul femeilor în vârstă decât în rândul bărbaților în vârstă. Demența afectează una din 20 de persoane cu vârste peste 65 de ani, una din cinci persoane a căror vârstă depășește 80 de ani și una din trei persoane cu vârste peste 90 de ani. De asemenea, depresia este mai frecventă la femei decât la bărbați: 9,4% pe parcusul întregii vieți și 2,8% pe parcusul unui an de zile. În plus, frecvența episoadelor depresive este strâns legată de un comportament suicidal, prevalența tentativelor de suicid fiind de două ori mai mare la femei decât la bărbați.
Sursa: www.ec.europa.eu
Mirabela Viașu