Politici de Sanatate

Bolile cardiovasculare au nevoie de mai multă atenție din partea autorităților

08 septembrie
14:01 2015
Bolile cardiovasculare au nevoie de mai multă atenție din partea autorităților

Factorii de decizie politică acordă mult prea puțină atenție problematicii bolilor cardiovasculare, în ciuda faptului că acestea continuă să fie principala cauză de deces în lume, susține directorul executiv al Federației Mondiale a Inimii, Johanna Ralston, într-un interviu acordat publicației Euractiv.com

“Există numeroase idei preconcepute despre bolile cardiovasculare. De exemplu, se crede că acestea afectează doar oamenii bogați în vârstă, din țările bogate. Adevărul este că bolile cardiovasculare reprezintă o povară pentru toate statele lumii, indiferent de situația lor economică sau poziționarea geografică. Știm ce să facem pentru a preveni cele mai multe decese cauzate de bolile cardiovasculare.

Nu reușim acest lucru, nu pentru că nu am deține cunoștințele necesare, ci din cauza lipsei sprijinului politic. Iată de ce trebuie să punem mai mult accentul pe acțiunile de advocacy”, a explicat Johanna Ralston.

Referitor la principalele provocări în prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare, directorul executiv al Federației Mondiale a Inimii susține că o problemă o reprezintă faptul că aceste afecțiuni au un set complex de factori de risc, iar mulți dintre aceștia nu țin neapărat de sistemul de sănătate: “Acest lucru îngreunează managementul acestor boli. Ține foarte mult de modul în care oamenii trăiesc, muncesc și de tipurile de produse alimentare la care au acces, lucruri care nu sunt simple probleme de politică sanitară, ci chestiuni care necesită colaborarea guvernelor și a diferitelor ministere”.

Boala cardiacă reumatismală ucide anual aproape 400.000 de persoane.Una dintre afecțiunile care necesită o deosebită atenție din partea autorităților o reprezintă boala cardiac reumatismală. Această afecțiune este răspunzătoare în fiecare an de aproximativ 400.000 de decese.

“Este o boală care ucide foarte mulți oameni sub 25 de ani și care încă nu primește nicio atenție, în ciuda eforturilor noastre. Un motiv pentru această situație ar fi faptul că există foarte puține informații despre boala cardiacă reumatismală. Știm că ea poate fi prevenită și că trebuie să reducem rata mortalității.

Am reușit oarecum acest lucru în țările cu venituri mari. În țările cu venituri mici, boala încă ucide o mulțime de oameni și este un motiv de îngrijorare”, susține Johanna Ralston.

Federația Mondială a Inimii, care reunește peste 220 de organizații din domeniul bolilor cardiovasculare din 110 țări, și-a propus să scadă cu 25% mortalitatea prin boli cardiace până în 2025.

Sursa: www.euractiv.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: