Politici de Sanatate

Bobocii generației „Daniel Danielopolu” au început cursurile la UMF ”Carol Davila”

01 octombrie
13:41 2018
Bobocii generației „Daniel Danielopolu” au început cursurile la UMF ”Carol Davila”

În anul Centenarului Marii Uniri a României, cea de-a 154-a generaţie de studenţi a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, care va purta simbolic, pe tot parcursul anilor de studii, numele marelui savant român Daniel Danielopolu, a deschis anul universitar 2018-2019.

Aflată în TOP 500 Shanghai în 2018, pe domeniul ”Medical Sciences” şi fiind cotată între pozițiile 401-500, în funcție de diferitele criterii de evaluare pe care acest top le ia în considerare, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” rămâne una dintre cele mai titrate instituţii academice din România, poziţionând învăţământul medical românesc în ierarhia valorilor mondiale.

”Universitatea de Medicină și Farmacie <Carol Davila> are o ofertă educațională completă și complexă. În afara studiilor de licență la cele patru facultăți, aici se pregătesc mai mult de jumătate dintre rezidenții diverselor specialități. Suntem principalii furnizori de specialiști pentru sistemul medical de medicină dentară, farmaceutic și în alte specialități ale facultăților cu ani de licență mai puțini. Suntem angrenați într-o școală doctorală extrem de puternică și de performantă, în programele de învățământ pentru master, în diverse programe de învățământ postuniversitar, în cursuri și supraspecializări. Mai mult decât atât, cadrele didactice acordă asistență medicală celei mai complexe și mai dificile patologii din toată țara, practic susținând sistemul medical al României cu toate performanțele și realizările lui”, a declarat acad. Ioanel Sinescu, rector al UMF ”Carol Davila”.

Noua generaţie a Universităţii numără astăzi 1.545 de studenţi (Facultatea de Medicină 932, din care 25 sunt olimpici, Facultatea de Farmacie -166, Facultatea de Medicină Dentară – 256 şi Facultatea  de Moaşe şi Asistenţă Medicală – 191).

„Deschiderea anului universitar este momentul în care visul fiecăruia dintre admişii şi continuatorii anilor de studiu în facultăţile universităţii noastre se topeşte în realitatea pe care o trăim împreună astăzi. De aceea, vă rog să nu uităm să îi dăm dreptate şi astăzi părintelui medicinei moderne W.Osler, care susţinea că practica medicinei este o artă bazată pe ştiinţă”, a afirmat preşedintele Senatului UMF „Carol Davila” din Bucureşti, prof.dr. Mircea Beuran.

”Aici am dat primul meu test universitar, de nivel superior, cursul de testare a capacității mele didactice. Este un traseu lung și toți se gândesc la momentul victoriei. Însă drumul este superb. Educația ne dă șansa să ne utilizăm capacitățile mentale și morale sau fizice în beneficiul și spre fericirea noastră sau a societății. Şcoala românească de medicină se constituie prin reprezentativitatea şi valoarea sa drept una dintre cele mai bune din Europa. Dragi studenţi şi viitori colegi ai noştri, trebuie să fiţi mândri că prin opţiunea voastră v-aţi alăturat acestei pleiade de mari valori, străluciţi reprezentanţi ai medicinei noastre şi nutrim speranţa fermă că voi, generaţiile prezentului şi viitorului, veţi alcătui elitele medicale ale românilor, ceea ce vă doresc din toată inima”, a declarat și acad. Victor Voicu, vicepreședintele Academiei Române.

Viitori medici, farmaciști și stomatologi

”Intrați într-o facultate care are peste 10.000 de studenți, în 2 programe de studiu: unul în limba română și unul în limba engleză. Facultatea care vă va forma profesional are peste 2.500 de cadre didactice, are baze clinice în peste 25 de spitale clinice din București, are aproape 300 de discipline de studiu, veți avea peste 30.000 de ore de curs în 6 ani, veți parcurge între spitalele din București zeci de mii de kilometri cu cărțile sau cu suportul electronic la îndemână, veți răspunde la sute de mii de întrebări de tip grilă, veți încerca să învățați, cred că dublu, numărul orelor de studiu reale. Vreau să fiți mândri că sunteți studenți ai unei facultăți mai bătrâne decât România la centenar. Școala noastră medicală are 161 de ani de evoluție”, le-a transmis prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultății de Medicină Generală, tinerilor aflați în Amfiteatrul George Emil Palade.

Cea de-a 70-a generație de viitori medici stomatologi a pășit, luni, pe porțile Facultății de Medicină Dentară. ”Am pornit de la 50 de studenți pe an, în 1948, și am ajuns astăzi la peste 300 de studenți în fiecare an universitar. Am plecat de la 3 discipline și am ajuns în prezent la 47. Am pornit la drum cu 12 cadre didactice, astăzi avem aproape 300. Ne propunem, ca de fiecare dată la început de drum, să fim aproape de studenții noștri, să le stabilim jaloanele, dar și să le creionăm traseele unui parcurs profesional fără cusur, ireproșabil fundamentat teoretic și practice”, a afirmat prof.dr. Paula Herlea, decanul Facultății de Medicină Dentară.

În cei 5 ani de studiu, farmaciștii învață cum se sintetizează un medicament, chimic sau biotehnologic, cum se analizează și tot ceea ce înseamnă biochimie și transformare a substanțelor active în interiorul organismului, tot ce înseamnă interacțiuni medicamentoase, fiind, de multe ori, mâna dreaptă a medicilor.  ”Învățământul universitar farmaceutic are 120 de ani. Ne mândrim cu faptul că primul doctorat a fost susținut de un farmacist și directorul Școlii Doctorale din această universitate este un farmacist- prof. dr. Dumitru Lupuleasa”, a subliniat și prof. dr. Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMF ”Carol Davila”.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: