Politici de Sanatate

Bisfenol A, detectat în aproape toti europenii

18 septembrie
09:02 2023
Bisfenol A, detectat în aproape toti europenii

Bisfenolul A (BPA), o substanță chimică cu efect disruptiv asupra hormonilor folosită în ambalajele alimentare, este prezentă în organismul aproape tuturor europenilor, ceea ce reprezintă un potențial risc pentru sănătate, a declarat Agenția Europeană de Mediu într-un raport prezentat recent. „O recentă inițiativă de cercetare din cadrul programului Orizont 2020, HBM4EU, a măsurat substanțele chimice din corpul oamenilor din Europa și a detectat BPA în urina a 92% dintre participanții adulți din 11 țări europene”, se precizează în raportul agenției.

AEM, cu sediul la Copenhaga, a declarat că procentul de adulți care depășesc nivelurile maxime recomandate a variat între 71 și 100% în cele 11 țări studiate, referindu-se la nivelurile prezentate de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) într-o analiză din aprilie. La acea vreme, EFSA a micșorat drastic doza zilnică maximă de BPA recomandată și permisă pentru consumatori, reducând-o de 20.000 de ori, până la 0,2 miliardimi de gram, față de patru milionimi de gram. BPA, folosit cândva la fabricarea biberoanelor până când a fost interzis în Europa, în SUA și în alte țări în urmă cu un deceniu, este încă folosit pentru fabricarea plasticului pentru unele ambalaje pentru alimente și băuturi, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor sunt potențial expuși la el în timp ce consumă alimente și băuturi. Cercetările au sugerat că acesta este legat de o serie de tulburări de sănătate legate de dereglările hormonale, cum ar fi cancerul de sân și infertilitatea. Franța este singura țară care a interzis în totalitate BPA. UE și SUA au limitat utilizarea acestuia și au semnalat că intenționează să îl reducă și mai mult.

Agențiile nu sunt de acord
Există însă un dezacord cu privire la cantitatea zilnică tolerabilă de BPA care poate fi consumată pe parcursul vieții fără a reprezenta un risc pentru sănătatea umană. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care este responsabilă cu aprobarea medicamentelor, a contestat noile niveluri maxime recomandate de EFSA. Criticând metodologia EFSA, aceasta a sugerat că organismul s-a grăbit prea mult „având în vedere că nu a fost demonstrată o legătură de cauzalitate în cadrul unui studiu pe animale sau pe oameni”. Cu toate acestea, AEM a concluzionat că expunerea oamenilor la BPA „este cu mult peste nivelurile acceptabile de siguranță pentru sănătate, conform datelor de cercetare actualizate”. „Acest lucru reprezintă un risc potențial pentru sănătatea a milioane de oameni”, se mai spune în raportul AEM. Nivelurile de Bisfenol A, S și F au fost măsurate în urina a 2.756 de persoane din cele 11 țări între 2014 și 2020. Țările au fost Croația, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Islanda, Luxemburg, Polonia, Portugalia și Elveția. Nivelurile cele mai scăzute au fost în Elveția, unde au depășit noile niveluri maxime recomandate la 71% dintre persoanele studiate, în timp ce au fost depășite la 100% dintre persoanele din Franța, Luxemburg și Portugalia, a precizat AEM. „Depășirile raportate sunt cifre minime. Există probabilitatea ca, de fapt, toate cele 11 țări să aibă rate de depășire de 100 la sută de expunere peste nivelurile de siguranță”, se concluzionează în raport.

Bogdan Guță

sursa

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: