Scăderea prețurilor la medicamente nu va afecta pacienții, așa cum susțin reprezentanții companiilor farmaceutice, ci dimpotrivă măsura va aduce numeroase beneficii pentru aceștia, susține ministrul Sănătății.
“Pacienții sunt afectați în prezent, când prețurile sunt mai mari decât ar trebui să fie. În unele cazuri, prețurile sunt mai mari cu 20% pentru anumite medicamente scumpe, ceea ce grevează foarte mult bugetul sistemului sanitar. […] Numai la un calcul preliminar pe care l-am avut cu dl președinte Ciurchea, vom economisi peste 200 de milioane de euro pe an. Iar dacă vom reuși să economisim 300 de milioane de euro, cum estimăm noi pentru anul viitor, eu zic ca ne-am atins obiectivul. Toată lumea trebuie să înțeleagă că luăm măsuri pentru exportul paralel, luăm măsuri ca acele medicamente să rămână pe piață, dar luăm măsuri și ca legea să fie respectată și mai ales, dreptul pacienților de a nu plăti mai mult decât în alte țări, pentru că banii aceia rămân la Sănătate și se vor duce pe tratamentele innovative, pe care le așteptăm cu toții de atâția ani”, a declarat dr. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.
În ceea ce privește riscul apariției exportului paralel ca urmare a scăderii prețurilor medicamentelor, Bănicioiu susține că se va acorda foarte mare atenție controlului și verificării mecanismului de funcționare al întregii piețe farmaceutice: “Cred că vom reuși să limităm exportul paralel și sunt convins că vor fi în continuare medicamente pe piață și că industria farmaceutică va fi partenerul nostrum. […] Este foarte bine că se ieftinesc medicamentele și este în beneficiul pacienților, pentru că toți acei bani pe care îi economisim rămân tot în bugetul Ministerului Sănătății și vor fi consumați tot pe medicamente și terapii noi”.
Agenția Națională a Medicamentului va fi foarte implicată în acest demers, iar pacienții trebuie să semnaleze lipsa sau absența vreunui medicament de pe piață către ANMDM.
Săptămâna viitoare va avea loc o discuție mai amplă privind actualizarea listei medicamentelor compensate.
Reamintim că reprezentanții Ministerului Sănătății au solicitat companiilor farmaceutice să-și actualizeze prețurile la medicamente până la 10 martie 2015, conform Ordinului Ministrului Sănătăţii 75/2009. Reacția reprezentanților companiilor farmaceutice a fost că măsura ar putea duce la scoaterea anumitor medicamente de pe piață și chiar la retragerea business-ului anumitor companii farmaceutice, având în vedere că prețul real al medicamentelor din România este cu 29% sub prețul afișat în catalogul național al prețurilor (CANEMED), după cum anunță reprezentanții ARPIM.
Mirabela Viașu