Politici de Sanatate

Avertisment ECPC: fondurile pentru cercetare și sănătate, reduse drastic

13 august
13:59 2020
Avertisment ECPC: fondurile pentru cercetare și sănătate, reduse drastic

Pentru Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC), rezultatul summit-ului Consiliului European privind decizia reducerilor bugetare în Cadrul Financiar Multianual (CFM 2021 -2027) este regretabil. De asemenea, există îngrijorări serioase cu privire la faptul că bugetul propus este puțin probabil să îndeplinească așteptările pacienților cu cancer sau să pună în aplicare cu succes politici și inovații ambițioase în  domeniul cancerului din întreaga UE. Șefii statelor membre ale UE au încheiat un acord pentru următorul cadru financiar multianual (CFM) și un plan de recuperare coronavirus. În ciuda faptului ca pandemia  a evidențiat slăbiciunile sistemelor de sănătate din fiecare stat membru, ceea ce părea a fi un moment perfect pentru a face din nou o abordare globală a sănătății, liderii statelor membre ale UE au decis să sacrifice sănătatea și cercetarea și au redus bugetul ambițios al programului EU4Health din propunerea de 9,4 miliarde euro la 1,7 miliarde euro. Finanțarea cercetării prin programul Horizon Europe a fost și ea  micșorată de la 94,4 miliarde euro la 80,9 miliarde euro.

Sănătatea este un motor pentru creșterea economică și dezvoltare

Reducerile la serviciile de sănătate publică sunt pe termen scurt și reprezintă o falsă economie, cu costuri substanțiale de oportunitate. Pe de altă parte, investiția în sănătate este plină de rezultate,  așa cum rezultă și dintr-o analiză publicată în ”Jurnalul de epidemiologie și Sănătate comunitară”, potrivit căreia pentru fiecare 1 euro cheltuit pentru sănătatea publică, cetățenii au salvat 15 euro pentru investiții.  Comunitatea europeană de cancer a început anul cu viziunea că, având o abordare schimbată, axată pe prevenire și cercetare, cu o nouă strategie privind  datele, informațiile și egalitatea în tratament în Europa, ar putea învinge cancerul. Comisia Europeană a recunoscut cancerul ca fiind una dintre principalele priorități pe domeniul sănătății, iar când pandemia a lovit puternic Europa, întreaga lume și-a dat seama cât de esențială este sănătatea. Aceiași lideri care au cerut o acțiune imediată a UE în materie de sănătate în urmă cu doar câteva luni arată acum că sănătatea nu este încă o prioritate.

Apelul bolnavilor de cancer

Comunitatea europeană de cancer este îngrijorată de valurile ulterioare preconizate ale pandemiei COVID-19. Două studii publicate în The Lancet, în luna mai, au examinat modul în care bolnavii de cancer sunt afectați de SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Ambele studii au evidențiat o rată mare de mortalitate în rândul pacienților cu COVID-19 care suferă și de cancer. Primul studiu a analizat datele a mai mult de 900 de pacienți cu cancer din Statele Unite, Canada și Spania infectați cu coronavirus și a constatat că 13% au murit, în timp ce al doilea studiu a analizat 800 de pacienți din Marea Britanie cu COVID-19 și cancer și a descoperit că 28% au murit. Se pare că mortalitatea cauzată de COVID-19 la pacienții cu cancer este determinată în principal de vârstă, sex și comorbidități. ECPC solicită instituțiilor europene și liderilor statelor membre ale UE să reconsidere decizia actuală privind alocarea bugetului pentru sănătate și cercetare și îi îndeamnă să plaseze sănătatea acolo unde îi este locul, în centrul priorităților strategice. Pornind de la lecția pe care ne-a dat-o pandemia, ECPC consideră că sănătatea merită mai multe investiții și că  nu ar trebui să așteptăm o altă criză de sănătate pentru a ne aminti acest lucru.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: