Politici de Sanatate

Avantajele unui sistem de sănătate performant

16 decembrie
10:52 2020
Avantajele unui sistem de sănătate performant

Pandemia COVID-19 a evidențiat importanța majoră a unui sistem de sănătate care funcționează bine. Națiunile care asigură acces ușor,  eficient și echitabil la îngrijiri de calitate au un avantaj clar atunci când vine vorba de atenuarea puterii distructive a virusului.  Prin publicarea catalogului Profilurilor internaționale ale sistemelor de îngrijire a sănătății, ediția 2020, cei interesați pot găsi informații despre modul în care națiunile își organizează, guvernează și finanțează sistemele de sănătate; eforturile de îmbunătățire a calității asistenței medicale, reducerea costurilor și reducerea disparităților rasiale și etnice; inovații în furnizarea asistenței medicale; și alte reforme recente. Subiectele noi acoperite în această ediție 2020 includ: varietatea căilor către acoperirea universală; sisteme de educație medical și partajarea costurilor pacienților pentru serviciile de bază. Catalogul este editat de The Commonwealth Fund în colaborare cu London School of Economics and Political Science și cuprinde profilurile sistemelor de Sănătate din 20 țări: Anglia, Australia, Brazilia, Canada, China, Danemarca,  Elveția, Franța, Germania, India, Israel,  Italia, Japonia, Olanda, Noua Zeelandă,  Norvegia, Singapore, Suedia,  Taiwan, SUA. Spre exemplu, iată cum este gestionat domeniul cancer în câteva din țările prezentate în catalog:

–          Australia: guvernul federal finanțează programele de depistare a cancerului și de imunizare, care sunt oferite gratuit pentru anumite grupuri țintă de populație.

–         China: screening-ul pentru cancer este acoperite printr-un program separat de sănătate publică.

–          Anglia: pacienții cu cancer  sunt scutiți de coplată la medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

–          Franța: există rambursare integrală pentru servicii prioritare, cum ar fi imunizări, mamografii și screening-ul cancerului colorectal. Planul național pentru cancer stabilește obiective pentru coordonarea cercetării și tratamentului cancerului, ghiduri de practică, precum și praguri minime de volum pentru proceduri complexe.

–          Elveția: servicii precum mamografii și screening-ul cancerului colorectal sunt acoperite de asigurarea de sănătate.

–          Germania: asigurările acoperă screening-uri pentru cancer la anumite vârste.

–         Olanda: serviciile de prevenție (cele mai multe imunizări și screening-ul cancerului de sân) sunt gratuite.

–          Noua Zeelandă: imunizările și serviciile de screening pentru cancer sunt de obicei gratuite.

–          Singapore: chimioterapia și radioterapia sunt acoperite de asigurarea de sănătate.

 

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: