Politici de Sanatate

Atenționare ANMDMR: medicamente falsificate comercializate pe site-uri neînregistrate

25 martie
16:46 2020
Atenționare ANMDMR: medicamente falsificate comercializate pe site-uri neînregistrate

Agenția Europeană a Medicamentului  (EMA) face un apel către public de a nu achiziționa  medicamente  comercializate pe website-uri neautorizate și de la alți comercianți care vor să exploateze teama și îngrijorarea populației în contextul actual al pandemiei declanșate de infecția cu noul coronavirus (COVID-19).

În ciuda afirmațiilor comercianților cu privire la eficacitatea produselor respective în  prevenirea  sau  tratarea  COVID-19 sau la facilitarea  accesului la medicamente autentice, dar care nu se află la dispoziția imediată a publicului, produsele respective sunt foarte probabil falsificate. Medicamentele falsificate pot conține altă substanță activă sau deloc, ori pot conține substanța activă declarată, dar în altă concentrație. Totodată, există posibilitatea să conțină și substanțe foarte nocive, care nu trebuie să intre în compoziția unui medicament.

”Utilizarea acestor produse poate produce probleme grave de sănătate sau agravarea stării de sănătate. Pentru a vă proteja de comercianții ilegali, cumpărați medicamente exclusiv de la farmaciile locale sau de la farmaciile online  înregistrate la autoritățile  naționale. Listele farmaciilor online înregistrate în statele membre UE se pot găsi pe website-ul EMA, sau direct de pe website-ul autorității naționale competente”, anunță reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Lista farmaciilor online din România poate fi accesată AICI.

Logo farmacii online înregistrate

Toate farmaciile online înregistrate posedă un logo comun, care poate fi utilizat pentru confirmarea înregistrării website-ului. Acest logo constă dintr-un pătrat străbătut de dungi orizontale, în a cărui jumătate din partea stângă, lângă linia sa mediană, apare o cruce. Dedesubtul acestui pătrat se găsește steagul statului membru UE în care este înregistrată farmacia online respectivă. ”Înainte de cumpărarea unui medicament, verificați dacă website-ul conține logo-ul respectiv și apăsați pe el, pentru a deschide website-ul autorității naționale și vizualiza o listă cu toate farmaciile online care funcționează legal. Înainte de a vă continua cumpărăturile, verificați dacă farmacia accesată este inclusă în listă. În cazul în care nu apare în listă, nu cumpărați medicamente de pe website-ul respectiv”, mai recomandă ANMDMR.

Tratament COVID-19

Nu cumpărați medicamente pentru care se face reclamă ca tratament al infecției COVID-19. Pentru tratarea simptomelor asociate  cu  COVID-19,  precum  febra, consultați medicul sau urmați recomandările autorităților. În prezent, pentru infecția COVID-19 nu există tratamente autorizate.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: