Politici de Sanatate

Atenţie specială acordată populaţiilor vulnerabile şi la risc în Strategia națională de sănătate pentru perioada 2023—2030

25 octombrie
13:51 2023
Atenţie specială acordată populaţiilor vulnerabile şi la risc în Strategia națională de sănătate pentru perioada 2023—2030

În Monitorul Oficial nr. 962 din data de 24 octombrie 2023 s-a publicat Hotărârea Guvernului nr. 1.004/2023 privind aprobarea Strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023—2030. Potrivit notei de fundamentare a proiectului legislativ, „Strategia Naţională de Sănătate propune direcţii de acţiune şi măsuri care redefinesc rolul sistemului de sănătate publică având în vedere consolidarea pe termen lung a intervenţiilor esenţiale de sănătate publică”.

De asemenea, „o atenţie specială va fi acordată populaţiilor vulnerabile şi la risc (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi etc.), precum şi populaţiei rroma, acolo unde aceasta există. Aceste servicii vor fi dezvoltate de către autorităţile locale cu sprijin financiar, logistic şi informaţional de la nivel central. Viziunea pe termen mediu şi lung este ca aceste centre de medicină comunitară integrate să constituie un model de practică sustenabilă şi generalizată în comunităţile din România”.

Strategia propune direcţii de acţiune şi măsuri care să conducă la dezvoltarea unui cadru multidisciplinar de evaluare a tehnologiilor medicale, care să sprijine Ministerul Sănătăţii şi alte autorităţi publice responsabile în a lua decizii bazate pe dovezi cu privire la intervenţiile prioritare în sistemul de sănătate, conţinutul practicii medicale şi rambursarea din fonduri publice a tehnologiilor medicale.

Potrivit Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 1.004/2023 privind aprobarea Strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023—2030, publicată în MO nr. 962bis din data de 24 octombrie 2023, strategia își propune să atingă următoarele ținte pentru 2030:

  • Ministerul Sănătății își asumă rolul de partener interministerial pro-activ în coordonarea sănătății în toate politicile sectoriale cu celelalte instituții/autorități implicate.
  • Sistem informațional integrat care furnizează date și informații valide și utile pentru documentarea politicilor de sănătate.
  • Creșterea cu cel puțin 50% a resurselor umane în sănătate publică și diversificarea competențelor acestora.
  • 1/5 din autoritățile publice locale sa aiba parteneriate cu DSP-urile pentru cooperare în vederea îmbunătățirii sănătății publice și a stării de sănătate a populației constituente.

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: