Politici de Sanatate

ASPTMR, la cea mai importantă conferință internațională privind tuberculoza

21 decembrie
13:16 2017
ASPTMR, la cea mai importantă conferință internațională privind tuberculoza

Reprezentanții societății civile din toată lumea au participat, în perioada 11 – 14 octombrie 2017, la cea mai importantă conferință internațională privind tuberculoza și sănătatea plămânului, cu tema „Accelerând spre eliminarea tuberculozei”, oganizată în Mexic, de The Union (International Union Against tuberculosis and Lung Disease). Singurii din Europa care au primit burse de participare la acest eveniment medical au fost psih. Cătălina Constantin, președintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), și Ștefan Răduț, vicepreședintele Asociației.

Specialiștii prezenți la conferință au atras atenția că vaccinul antituberculoză, la care se lucrează în prezent, are ca scop prevenția bolii, prevenirea declanșării bolii la persoanele deja infectate și prevenirea recidivei. Vaccinul este cost-eficient pentru adolescenți și adulți și funcționează ca strategie în reducerea numărului de cazuri de tuberculoză doar completat cu alte măsuri care și-au dovedit eficiența: identificarea activă a cazurilor și tratarea lor corectă. În ceea ce privește situația României, există o mare îngrijorare la nivel global privind încetarea finanțării de la Fondul Global. „Nu avem legislație care să permită accesul la cele mai bune medicamente la prețuri convenabile, nu sunt bani pentru compensarea integrală a medicamentelor din grupul 5, nu avem mijloace suficiente de diagnostic rapid, inclusiv consumabile, nu avem logistică pentru aprovizionare continuă cu medicamentele necesare. Sunt multe întrebări, iar lipsa de răspunsuri și intervenții poate să ducă la o nouă epidemie de TB”, a atras atenția psih. Cătălina Constantin.

În prezent, se efectuează studii clinice pentru tratamentele de scurtă durată ale tuberculozei rezistente (TB MDR). Dacă un regim standard de tratament al TB MDR, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, durează aproximativ 24 de luni, se pare că în viitor există șanse reale ca regimul de tratament să scadă la 6-9 luni.

Retragerea donatorilor internaționali

TB Europe Coalition (TBEC), cea mai mare organizație regională din zona Europei și a Asiei Centrale, a organizat un panel cu tema „Retragerea donatorilor internaționali”. Din panel a făcut parte și vicepreședintele ASPTMR, Ștefan Răduț, care a atras atenția că este un moment dificil pentru țările Europei de Est și pentru cele ale Asiei Centrale. „Dacă donatorii se vor retrage brusc, fără a securiza investițiile făcute până în prezent, este aproape sigur că pașii care s-au făcut în controlul tuberculozei în zonă se vor șterge și ne vom întoarce în urmă cu câțiva ani, când aveam un număr de pacienți foarte mare. Tuberculoza continuă să fie o problemă de sănătate publică în România. Chiar și cu ajutorul donatorilor externi, țara noastră continuă să aibă probleme serioase. Este foarte adevărat că, în ultimii ani, numărul de pacienți s-a înjumătățit, iar progresele făcute sunt notabile. Suntem conștienți că, la un moment dat, donatorii vor dispărea și România va trebui să-și rezolve singură problemele. Tocmai de aceea este necesară o lege a tuberculozei. Dacă nu vor mai exista donatori străini, statul român va trebui să preia finanțarea pe care o asigurau aceștia”, a declarat Ștefan Răduț.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: