Politici de Sanatate

ARPIM și APMGR vor eliminarea taxei clawback

22 septembrie
15:35 2016
ARPIM și APMGR vor eliminarea taxei clawback

ARPIM și APMGR solicită Guvernului să regândească politica prețurilor la medicamente astfel încât să se poată elimina taxa clawback, o taxă care a fost introdusă ca fiind temporară, în 2009, dar care s-a aplicat în mod constant de atunci.

Piața de medicamente a scăzut în ultimele 12 luni cu 4,4%, în principal din cauza scăderii medicamentelor pe bază de prescripție în farmacii cu 7,5%, conform datelor de piață furnizate de Cegedim. Pe unele segmente de importanță majoră pentru sănătatea populației, precum cel al bolilor cardiovasculare, piața a scăzut cu 18,6%.

Taxa clawback a afectat exclusiv producătorii de medicamente care acoperă astfel întreg deficitul public de finanţare pe piaţa medicamentelor din România (aproximativ 1,5 miliarde lei în anul 2015). Rezultatul unor politici care au menținut medicamentele la prețuri minime, împreună cu presiunea fiscală nesustenabilă determinată de taxa clawback, au făcut ca mii de medicamente să dispară de pe piață, în timp ce introducerea unor medicamente noi este foarte restrictivă.

„Taxa clawback este un eșec evident. Economiile pe care statul pretinde că le-a facut cu ajutorul prețurilor mici și al suprataxării vor fi cu mult depășite de cheltuielile pentru tratarea unor afecțiuni mult mai grave, cauzate de lipsa medicamentelor uzuale, care au dispărut,” a declarat Laurențiu Mihai, Director Executiv al APMGR. Cele două asociații atrag atenția că dezbaterea despre o nouă politică de prețuri a medicamentelor este incompletă, în condițiile menținerii în orice formă a taxei clawback.

De altfel, eliminarea taxei clawback și evitarea de a fi sub minimul european al prețurilor sunt măsuri necesareși normale, în condițiile în care nu mai există motivația crizei economice, din ce în ce mai multe medicamente sunt retrase de pe piață și unii pacienți sunt puși în situația de a nu mai avea acces la medicamentele de care au nevoie.

Industria farmaceutică își exprimă disponibilitatea de a lucra împreună cu autoritățile pentru identificarea unor măsuri care să ducă la institutirea unui sistem sustenabil și predictibil de acces al pacienţilor la medicamente şi care să răspundă cu adevărat interesului pacientului și al economiei românești.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: