Politici de Sanatate

ARPIM: Bugetul medicamentelor, mult sub nevoile pacienților

28 octombrie
16:35 2015
ARPIM: Bugetul medicamentelor, mult sub nevoile pacienților

Ultima rectificare bugetară, deşi pozitivă pentru sistemul sanitar, nu a adus niciun ban în plus la bugetul medicamentelor. Astfel, autoritățile îi obligă, în continuare, pe producătorii de medicamente să susțină integral tratamentul pentru tot ceea ce depăşeşte bugetul de stat, fixat la nivelul consumului din anul 2011, anunță reprezentanții Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

“Autoritățile au declarat că sistemul de sănătate românesc are suficienți bani şi nu are nevoie de fonduri suplimentare. Le reamintim că bugetul alocat medicamentelor este cu mult sub nevoile de tratament ale pacienților români. Este nevoie de încă cel puțin 1,25 miliarde lei pentru ca toți pacienții români să poată beneficia de tratament, bani ce nu au fost alocați în cadrul ultimei rectificări. Pacienții sunt încă lăsați în voia sorții, iar noi, companiile producătoare de medicamente, suntem forțate să le sprijinim tratamentul prin taxa clawback”, a declarat Călin Gălăşeanu, preşedintele ARPIM.

În trimestrul II al anului 2015, taxa clawback a ajuns la un procent de 24% din vânzările medicamentelor, cu mult peste estimările Cegedim şi ale industriei care, pornind de la scăderea pieței, anticipau un procent “p” între 15 – 20%.

“Estimăm că pentru trimestrul trei al anului 2015, primul în care întreaga piață a operat cu prețurile noi, mai mici, ale medicamentelor, procentul «p» al taxei clawback va fi în jurul valorii de 10%, sub nivelul celui din trimestrul doi. Însă, chiar şi aşa, sunt companii farmaceutice care îşi vor retrage medicamentele de pe piață pentru că nu-şi mai pot susține activitatea în România. În cazul în care estimările noastre nu vor reflecta realitatea, iar procentul «p» al taxei va fi peste 10%, ne vom confrunta cu un număr şi mai mare de medicamente ce vor dispărea de pe piață. Unele dintre ele sunt fără alternativă terapeutică fapt care va pune în dificultate zeci de mii de pacienți români. Ne dorim să rămânem în continuare alături de pacienții români, însă presiunile economice la care ne supun autoritățile din România fac imposibilă supraviețuirea noastră pe această piață. Se impune creşterea bugetului alocat medicamentelor, înlocuirea mecanismului actual de calcul cu unul just, sustenabil şi creşterea nivelului de transparență al datelor folosite în calculul suprataxei”, a adăugat Călin Gălăşeanu.

În cazul în care bugetul alocat medicamentelor nu va crește, pentru a răspunde nevoilor de tratament ale anului 2015, industria va continua să suporte integral povara deficitului bugetar, fapt care va avea consecințe dramatice asupra mediului investițional în industria farmaceutică şi asupra accesului pacienților la tratamente inovatoare.

Reprezentanții ARPIM susțin că înțeleg nevoia implemetării taxei clawback, ca o măsură temporară de a ajuta sistemul de sănătate, însă atrag atenția că formula actuală este în defavoarea pacienților şi a sistemului.

Sursa: ARPIM

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: