Tratamentul actual al COVID-19 implică administrarea de antibiotice pacienților pentru prevenirea infecțiilor secundare, cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din Plymouth și Royal Cornwall Hospital Trust sugerează că utilizarea crescută a antibioticelor în timpul pandemiei ar putea pune o povară suplimentară asupra lucrărilor de tratare a apelor uzate, ducând la o creștere a rezistenței antimicrobiene (AMR). Echipa de oamenii de știință britanici remarcă faptul că acest lucru ar putea duce la creșterea nivelului de antibiotice în râurile și apele de coastă ale Marii Britanii, ceea ce la rândul său poate genera o creștere a AMR, în special în cazul apei rezultate din activitățile de tratare a apelor uzate care deservesc spitale mari sau spitalele de urgență din prima linie, unde există o concentrație de pacienți cu COVID-19. Raportul a fost publicat în Jurnalul de chimioterapie antimicrobiană și a stârnit un interes aparte.
Conform rapoartelor recente, până la 95% dintre pacienții internați cu COVID-19 primesc antibiotice ca parte a tratamentului lor. Acest lucru ridică îngrijorarea că o astfel de administrare la scară largă a medicamentelor ar putea avea implicații mai largi asupra mediului. Sean Comber, profesor de chimie a mediului în Plymouth și autorul principal al studiului, a declarat: „COVID-19 a avut un impact asupra aproape tuturor aspectelor vieții noastre. Dar acest studiu arată că moștenirea sa ar putea fi simțită mult timp după ce actuala pandemie a fost adusă sub control. Din cercetările noastre anterioare, știm că cantități semnificative de medicamente prescrise în mod obișnuit trec de lucrările specifice de tratare și se regăsesc în cursurile noastre de apă. Dezvoltând o mai bună înțelegere a efectelor acestora, putem influența potențialele decizii viitoare privind prescrierea antibioticelor în timpul pandemiilor, dar și despre amplasarea spitalelor de urgență și gestionarea mai buna a medicamentelor și a deșeurilor. ”
Neil Powell, farmacist consultant la Spitalul Royal Cornwall, a declarat: „Similar cu alți pacienți spitalizați din Marea Britanie și din alte țări, majoritatea pacienților noștri cu simptome COVID au primit antibiotice, deoarece este foarte dificil să știm dacă un pacient care prezintă simptome de COVID are sau nu o infecție bacteriană de bază. Am făcut o mulțime de lucrări pentru a încerca să identificăm acei pacienți care, probabil, nu aveau o infecție bacteriană, complicându-și infecțiile virale COVID, în încercarea de a reduce cantitatea de expunere la antibiotice pentru pacienții noștri și, în consecință, pentru mediu. ”
Pentru cercetare, echipa a utilizat datele disponibile privind impactul asupra mediului și instrumentele de modelare dezvoltate de industria apei din Marea Britanie și s-a concentrat pe un spital din Harrogate. Cercetarea a arătat că riscurile prezentate de doxiciclină erau scăzute, presupunând că spitalul era la capacitate maximă. Tom Hutchinson, profesor de mediu și sănătate și co-autor al cercetării, a adăugat: „Aceasta este o evaluare cuprinzătoare a siguranței mediului, care abordează riscurile potențiale pentru populațiile de pești și rețelele alimentare de care depind. Datele pentru amoxicilină au indicat faptul că, deși există o amenințare redusă de impact direct asupra populațiilor de pești și a altor animale sălbatice, există o potențială preocupare de mediu pentru selectarea AMR dacă este la o capacitate de 100%. ”
Mathew Upton, profesor de microbiologie medicală și coautor al cercetării, a adăugat: „Antibioticele stau la baza medicamentelor moderne, dar AMR este o problemă care ar putea avea impact asupra a milioane de vieți în deceniile viitoare. În prezent, pandemia COVID-19 provoacă suferințe imense și pierderi de vieți pe tot globul, dar AMR a fost – și va rămâne – una dintre cele mai importante amenințări la adresa sănătății umane globale. „Am realizat acest studiu, astfel încât să putem începe să înțelegem impactul mai larg al pandemiilor globale asupra sănătății umane. Este clar că prescrierea în masă a antibioticelor va duce la creșterea nivelului în mediu. Studii de acest gen sunt esențiale, astfel încât să putem planifica cum să ghidăm prescripția antibioticelor în viitoarele pandemii. ”
Bogdan Guță