Politici de Sanatate

Aproximativ 500.000 de persoane nu au primit cardul de sănătate

16 martie
13:17 2015
Aproximativ 500.000 de persoane nu au primit cardul de sănătate

Începând cu data de 1 mai toate serviciile medicale vor fi validate și decontate pe baza cardului național de sănătate, folosit de la 1 februarie în toate unitățile furnizorilor de servicii. Potrivit ministrului Nicolae Bănicioiu, în această perioadă de trei luni, se va face o informare atât a asiguraților, cât și între instituțiile locale și regionale.

“Cred că o comunicare foarte bună între casa de asigurări, direcțiile de sănătate publică și furnizori este esențială. De aceea pe lângă videoconferințe, care s-au făcut și se vor face în continuare periodic, vor fi făcute de acum încolo și comunicări publice la nivel național, dar și în fiecare județ. În acest moment se desfășoară astfel de conferințe în fiecare județ. Ele vor fi urmate de ședințe comune pentru verficarea stadiului implementării cardului”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă dr. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vor realiza și afișe prin care își propun să informeze asigurații cu privire la modul de utilizare a cardului de sănătate. Aceste afișe urmează să fie expuse în unitățile furnizorilor de servicii medicale.

“În acest fel, pacienții care așteaptă la un furnizor de servicii medicale va citi și aceste anunțuri, care vor conține informații pe care pacienții trebuie să le știe: ce este cardul, de ce este important cardul, unde trebuie să stea și când poate fi folosit cadul”, a declarat dr. Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Până în prezent, aproximativ 13,5 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului de sănătate şi au fost activate în sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri. Cei peste 500.000 de asiguraţi care nu au primit cardul de sănătate sunt aşteptaţi la sediile caselor de asigurări sau la medicii de familie pentru a-şi ridica acest card. Reprezentanții CNAS susțin că majoritatea cardurilor de sănătate au fost distribuite persoanelor asigurare la OPSNAJ și că mai sunt foarte puține persoane care nu și-au primit cardul.

În ceea ce privește inițializarea cardului, asiguratul trebuie să știe că procesul durează doar câteva minute. Cardul vine cu un cod pin de transport, care va fi schimbat în momentul inițializări acestuia cu orice cod format din patru cifre dorește asiguratul. În cazul în care persoana își uită pin-ul și îl introduce greșit de 5 ori, cardul se va bloca. Asiguratul va trebui să sune la casa de asigurări pentru deblocare.

“Cardurile nu trebuie lăsate la niciun furnizor de servicii medicale, fiecare asigurat trebuie să îl păstreze în permanență la el și să-l folosească ori de câte ori are nevoie de un serviciu medical. Revin asupra faptului că pe card nu sunt inscripționate date medicale, acesta conține doar nume, prenume, un cod de identificare și peroada de valabilitate. Datele medicale sunt strict secrete și nu pot fi accesate de oricine”, a explicat dr. Vasile Ciurchea.

Persoanele care nu vor avea cardurile de sănătate la 1 mai 2015, când acestea devin obligatorii pentru accesarea serviciilor medicale, reprezentanții CNAS susțin că nu trebuie să se alarmeze, deoarece există adeverinţa de asigurat, eliberată la cerere de către casele de asigurări de sănătate. Această adeverinţă are valabilitate 3 luni.

“Sigur, sunt persoane care se întreabă de ce mai au nevoie de card dacă există această adeverință. Pe adeverință pot fi oferite foarte multe servicii medicale, pe când pe card se pot vedea data, ora și locul acordării unui serviciu și, astfel, se evită duplicarea serviciilor medicale. Pentru pacient nu este nicio diferență între cele două, însă pentru sistem este”, a mai adăugat președintele CNAS.

170.000 de carduri de sănătate returnate în București

La nivelul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), au fost returnate 170.000 de carduri de sănătate. Situația este puțin diferită la București, având în vedere că nu toți medicii au fost dispuși să participe la procesul de distribuire a cardurilor, a precizat președintele CASMB.

“Mai mult de jumătate din medicii de familie nu s-au exprimat că doresc să distribuie cardurile. Noi am avut mai multe întâlniri cu reprezentanții companiilor comerciale, care au angajați medici de familie, iar cu ajutorul acestora am reușit să distribuim aproximativ 15.000 de carduri. În momentul de față, mai avem aproximativ 100.000 de carduri de eliberat. Avem două variante de procesare a solicitărilor – clasica cerere scrisă și o formulă de solicitare online. Până în prezent s-au cerut în scris 43.000 de carduri, iar prin mediul online – 27.500”, a explicat prof.dr. Gheorghe Iana, președinte-director general CASMB.

Reprezentanții Casei de Asigurări București speră ca toate persoanele care au făcut cerere pentru eliberarea cardului de sănătate să le primească până la data de 1 mai.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: