Pe baza datelor disponibile din 2017, numărul total de decese raportate în Uniunea Europeană (UE) a fost de peste 4 milioane, dintre care aproximativ 5 500 au fost atribuite hepatitei virale. În timp ce bărbații și femeile sunt aproape la fel de afectați, cei cu vârsta de peste 65 de ani sunt cel mai probabil să sufere din cauza bolii, deoarece reprezintă aproape două treimi din aceste decese.
Rata de deces la hepatită – cea mai mare în Italia, cea mai mică în Finlanda
Pentru a face o comparație între țări, numărul absolut de decese între diferite state trebuie ajustat la dimensiunea și structura populației. Cu 33 de decese cauzate de hepatită virală la un milion de locuitori, Italia a înregistrat cea mai mare rată în rândul statelor membre ale UE în 2017. A fost urmată de Letonia (31 de decese la un milion de locuitori) și Austria (19). La capătul opus, cele mai mici rate s-au înregistrat în Finlanda (cu mai puțin de 1 deces din cauza hepatitei la un milion de locuitori), urmată de Slovenia (1) și Olanda (2). România are o rată de 7.2 decese la un milion de locuitori, mai mică decât rata unor țări precum Germania, Franța, Portugalia, Spania, Croația, Ungaria, dar mai mare decât Grecia, Polonia, Belgia, Bulgaria, Slovacia, Cipru.
Atunci când analizăm datele regionale (NUTS2), Sardinia (Italia), cu 53 de decese cauzate de hepatită virală la un milion de locuitori, a fost cea mai afectată regiune din UE în 2017, urmată de alte regiuni italiene: Apulia (51 de decese cauzate de hepatită virală la un milion de locuitori) , Basilicata și Campania (ambele cu 49 de decese la un milion de locuitori), Calabria (42) și Sicilia (40). La celălalt capăt al clasamentului, cu 0,5 decese sau mai puțin la un milion de locuitori erau regiunile din Sud Vestul Bulgariei, Nord-Vestul României și Nord-Estul Cehiei.
Bogdan Guță
sursa: Eurostat