80% din cele mai populare 50 de medicamente generice din România riscă să dispară de pe piață în următorul an. Cauza o reprezintă taxa clawback aplicată diferențiat și actualizarea prețurilor medicamentelor, anunță reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
„Continuarea politicilor actuale, amânarea iresponsabilă a introducerii calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, care să reducă la 65% cuantumul taxei pentru aceste medicamente (în corelare cu limitările de preț impuse față de medicamentele inovative) va accelera tendința actuală de diminuare a producției locale de medicamente accesibile și va crea o situație alarmantă pentru milioane de pacienți, care nu vor mai putea să urmeze tratamente de bază”, a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR.
Potrivit estimărilor APMGR, în condițiile existenței unei duble referenţieri a prețurilor medicamentelor generice, respectiv compararea prețului medicamentului generic atât cu cel al produsului inovativ – max 65%, cât și cu cel din cele 12 state de referință, va face ca prețurile a 1.000 de medicamente ieftine să scadă sub costurile de producție. Este vorba despre medicamente ca: metoprolol, enalapril, omeprazol, amoxiciliclna, indapamida, ketoprofen, ibuprofen, diclofenac, atorvastatina, trimetazidina, ranitidina, pentoxifilina, ciprofloxacina, ampicilină, și multe altele folosite pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare, digestive, reumatologice și a bolilor infecțioase.
De asemenea, reprezentanții APMGR avetizează că dispariția medicamentelor generice și utilizarea variantelor mai scumpe va genera costuri mai mari, atât pentru stat, cât și pentru pacienți. Totodată, aceștia reamintesc că soluția care ar putea aduce în normalitate actualul cadru fiscal discriminator și nesustenabil, salvând de la insolvență producătorii de medicamente locali, este implementarea imediată a unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporții de maxim 65% în calculul procentului ‘p’ din formula clawback. Propunerea are la bază necesitatea de a corela sarcina fiscală impusă de taxa clawback cu sistemul actual de stabilire a prețului pentru medicamente generice (maxim 65% din prețul medicamentului inovativ) și reprezintă o corecție necesară a modului inechitabil în care se aplică această taxă în prezent.
Sursa: APMGR
Mirabela Viașu