
Bolile inflamatorii intestinale (BII), care au înregistrat o creștere a prevalenței, pot duce la dizabilități cu efecte puternice atât asupra individului, cât și asupra societății, în general.
Participanții la dezbaterea organizată cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă împotriva BII au atras atenția că diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat pot oferi pacienților cu astfel de boli șansa la o viață cât mai apropiată de cea normală
”În prezent, toate medicamentele incluse în protocolul de tratament al bolilor inflamatorii intestinale sunt aprobate de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Vorbim aici de substanțele active, indiferent de denumirea comercială a medicamentului. Dincolo de această aprobare, vorbim și de disponibilitatea terapiilor, care înseamnă stabilirea statutului de compensat. Toate medicamentele cuprinse în protocol sunt compensate 90%- 100%. În ceea ce privește produsele care conțin ca substanță activă fierul, în România acestea sunt compensate. Avem aproximativ 18 denumiri comerciale aprobate, atât pentru formulele orale, cât și injectabile”, a explicat conf. dr. Carolina Negrei, Direcția Proceduri Europene, membru al Consiliului Științific al ANMDMR.
Legat de suplimentele alimentare care conțin fier, specialistul a atras atenția că acestea nu țin de ANMDMR, ca atare nici nu pot fi compensate.
În ceea ce privește evaluarea dosarelor depuse de către producătorii de medicamente la ANMDMR, ”deși au existat decalaje, s-a făcut eforturi pentru ca acestea să fie recuperate. (…) Ne dorim să avem o comunicare susținută cu toți actorii din sistemul medical. Orice informație din partea medicilor, asociațiilor de pacienți reprezintă un punct de plecare pentru găsirea celor mai bune soluții în beneficiul persoanelor afectate de boli cronice”, a concluzionat conf. dr. Carolina Negrei.
Valentina Grigore