Politici de Sanatate

ANMDM, la un pas de reorganizare

20 septembrie
14:19 2018
ANMDM, la un pas de reorganizare

Proiectul privind reorganizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) va fi publicat astăzi, 20 septembrie, în transparenţă decizională. Este anunțul făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a adăugat că documentul este încă pe circuitul de avizare al Ministerului Sănătății.

„Medicamentul este încă o problemă în România. Ştiţi foarte bine că nu trece o săptămână şi în media apar ştiri legate de lipsa sau dispariţia unor medicamente, lipsuri pe care ni le asumăm. Din păcate, la acest capitol nu am fost tocmai fruntaşi, astfel încât nu putem da vina în permanenţă pe Ministerul Finanţelor că nu finanţează suficient să avem medicamentele necesare. În ceea ce priveşte reglementările, rolul nostru este foarte delicat. Ştiţi foarte bine, întotdeauna se vorbeşte despre presiuni ale industriei farma, despre presiuni ale asociaţiilor de pacienţi, dar, până la urmă, din punctul meu de vedere, este doar presiunea pacientului român. Pacientul român are dreptul ca şi toţi pacienţii din lume de a beneficia de cele mai bune tratamente. Dacă statul român nu poate să le asigure, atunci măcar să îl informeze. Avem nevoie de un pacient român informat”, a susţinut ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

Statusul actual al ANMDM arată grave probleme economico-financiare din cauza cărora au plecat în ultimii ani peste 70 de specialiști înalt calificați. Din acest motiv, agenția este în imposibilitatea de a asigura, conform legii, activitățile de autorizare, supraveghere și control în domeniul medicamentului și în cel al dispozitivelor medicale.

În perioada ianuarie-august 2018 ANMDM a făcut o analiză internă pe toate domeniile și pentru toate structurile pe care le gestionează. Concluzia a arătat “întârzieri importante în evaluarea dosarelor de autorizare prin procedură națională, întârzieri de peste un an în evaluarea documentanției pentru autorizarea desfășurării de studii clinice, evaluarea dosarelor HTA efectuată de luni de zile doar de două persoane, situație identică de altfel și în cazul studiilor clinice. Vorbim, prin urmare, despre necesitatea luării unor măsuri imediate de reorganizare a agenției” a declarat, pentru revista Politici de Sănătate, președintele ANMDM, dr. Alexandru Velicu.

Altfel spus, ANMDM are nevoie de o modificare a regimului de finanțare a instituției. Practic, din finanțare integrală de la bugetul de stat, să se ajungă la o finanțare din venituri proprii, venituri care vor rezulta din tarifele încasate în urma prestării activităților specifice ANMDM. Astfel, agenția ar urma să aibă fondurile necesare pentru a angaja și pentru a pregăti suficient personal pentru ca proiectele sa poată fi gata la timp.

“Este vorba până la urmă despre întreaga activitate a agenției și despre nevoia reală de a se armoniza cu standardele Uniunii Europene. Avem responsabilități la nivel european și ni le putem îndeplini numai având resurse, având experți în domeniu și capacitate crescută. De exemplu, noi avem responsabilități la nivel european pentru monitorizarea siguranței anumitor medicamente menționate în lista europeană a datelor de referință și frecvenței de transmitere a rapoartelor periodice actualizate privind siguranța (lista EURD), printre care se numără și vaccinul BCG, iar România trebuie să supravegheze aceste medicamente pentru întreaga Uniune Europeană” ne-a declarat dr. Roxana Stroe, șef Serviciu Farmacovigilență și Managementul Riscului din cadrul ANMDM.

În urma reorganizării ANMDM, numărul de angajați ar trebui să crească la 500.

Roxana Maticiuc

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: