Politici de Sanatate

Aniversare la Fundeni: spital nou pentru CC Iliescu și aparatură modernă la ICF

09 iulie
11:56 2019
Aniversare la Fundeni: spital nou pentru CC Iliescu și aparatură modernă la ICF

Un nou spital pe platforma Fundeni, investiții în aparatura Institutului Clinic Fundeni și o creștere a finanțării pe caz ponderat- acestea sunt ”cadourile” anunțate de autorități la aniversarea a 60 de ani de activitate medicală a ICF, marcată, luni, printr-o ceremonie organizată la Palatul Parlamentului.

Astăzi, Institutul Clinic Fundeni din București, unitate medicală multidisciplinară, dar și de cercetare științifică fundamentală, numără 1.100 de paturi și un număr de 2.170 de angajați dintre care, un procent de 22% este atribuit cadrelor didactice universitare , majoritatea acestora activând în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, cea mai veche și mai titrată instituție de învățământ medical din  România.

”La aniversarea a 60 de ani, cea mai mare dorință este un spital nou pentru Institutul Clinic Fundeni. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, eu probabil că o să încerc să profesez în altă parte. Cred că după 60 de ani în care s-a demonstrat performanța medicală în toate felurile, după 60 de ani în care s-au format generații întregi de medici și de profesori care au ajuns în toată lumea, putem să ne gândim cu toții că un act medical corect înseamnă și un spital ultramodern, adecvat secolului acesta. Când vorbim de spitale regionale/republicane/metropolitane, trebuie să luăm în calcul că pe platforma Institutului Clinic Fundeni trebuie făcut un spital, care se poate numi oricum, important este ca el să fie făcut, să fie un spital nou, pentru că resursa umană, resursa medicală ultraperformantă și ultraspecializată există și este păcat să nu profităm de acest lucru. Doar atunci când vom avea un spital nou vom putea discuta de circuite corecte, de un act medical în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat conf. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Ministerul Sănătății a alocat anul acesta 10 milioane de lei pentru investiții în aparatură la Institutul Clinic Fundeni, iar anul trecut sumele au fost de 3,2 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente medicale, reparații capitale și modernizare, în cadrul proiectului de investiții cu Banca Mondială. În ceea ce privește construcția unui spital nou pe platforma Fundeni, ”s-a alocat suma de 300.000 de lei Institutului CC Iliescu pentru un studiu de fezabilitate. Din momentul finalizării studiului de fezabilitate, urmează procedurile licitației pentru proiectare și execuție, care țin aproximativ un an. Cred că 2021 este o dată rezonabilă pentru începerea construcției unui nou spital pe platformă, care se va face prin finanțare integrală de la bugetul de stat și, de ce nu, accesarea de fonduri europene”, a anunțat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, care declară că a susținut mereu nevoia construcției unui nou spital pe platforma Fundeni., la fel ca și conf. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. ”La nivelul Ministerului Sănătății, unde vorbim de zeci de miniștri, ați văzut cum merg lucrurile. Probabil că o continuitate în conducere, și la Ministerul Sănătății și la nivelul Institutului Clinic Fundeni, va putea să determine și apariția unei clădiri noi. România are nevoie de spitale noi. Și pot spune că Fundeniul are nevoie de mai mulți bani. Are nevoie de mai mulți bani pentru investiții”, a afirmat senatorul.

În afară de modernizarea aparaturii, ”Institutul Clinic Fundeni va primi o creștere de până la 40% a tarifului pe caz ponderat, astfel încât să poată să se dezvolte, să poată să crească, să poată să asigure pentru toți pacienții noștri toate soluțiile de care aceștia au nevoie”, a anunțat și președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: