Cel mai recent raport al Institutului de Cercetare Politică (IPR) al Universității din Bath privind politica de fidelizare a personalului NHS arată că mai mulți lucrători din prima linie încearcă acum să plece din sistem decât în perioada pandemiei de Covid-19.
Documentul prezintă o tendință de creștere a numărului de angajați din NHS care solicită un loc de muncă în afara sistemului. Echipa de cercetători a analizat trei valuri de date de la peste 17.000 de angajați NHS, colectate între sfârșitul anului 2020 și vara anului 2022. Acestea oferă o perspectivă vitală asupra motivațiilor care stau la baza personalului NHS și a probabilității ca acesta să continue să lucreze pentru NHS.
Tot mai mulți lucrători din NHS caută locuri de muncă alternative
În iarna 2020/21, unul din zece angajați din NHS a declarat că „a completat o cerere pentru un loc de muncă din afara NHS în ultimele șase luni”; această cifră a ajuns la unul din șapte până în primăvara anului 2022. Cu toate acestea, această cifră globală ascunde variabilitatea clară în diferite segmente ale forței de muncă din NHS; de exemplu, rata pentru paramedicii de ambulanță și personalul aflat la începutul carierei în primăvara anului 2022 a fost de unul din patru. Raportul a constatat, de asemenea, că:
- Beneficiile de a lucra pentru NHS par să se fi diminuat în ceea ce privește efectul lor din 2020. De exemplu, 44% au citat siguranța locului de muncă în iarna anului 2020, scăzând la 37% în primăvara anului 2022, iar satisfacția intrinsecă a muncii de a avea grijă de pacienți a scăzut de la 39% la 35% în aceeași perioadă.
- „Lipsa de personal anormal de mare” și „lipsa de timp pentru a-mi face treaba cum trebuie” au fost cele mai importante surse de îngrijorare în rândul personalului în primăvara anului 2022.
- Mai mult de unul din trei membri ai personalului NHS a raportat unul sau mai multe simptome de epuizare în majoritatea zilelor sau în fiecare zi în primăvara anului 2022, în mare parte atribuite muncii lor.
- Ratingurile de încredere în îmbunătățirea condițiilor de muncă în următoarele 12 luni au variat de la scăzut la modest.
- Aproximativ 50 % din personalul NHS consideră că vor rămâne angajați în NHS în următorii cinci ani, dar aproximativ o treime dintre angajați speră să plece la un alt loc de muncă sau la pensie până în 2027.
- Proporția personalului NHS care „…ar recomanda altora să lucreze pentru NHS” prezintă o tendință negativă, cu o scădere de 10 puncte procentuale (de la 61% la 51%) între sfârșitul anului 2020 și primăvara anului 2022. În cazul asistentelor medicale, proporția celor care recomandă să lucreze pentru NHS în primăvara anului 2022 a fost de 41% față de 54% la sfârșitul anului 2020.
Îmbunătățirea fidelizării angajaților va fi o provocare
Raportul a remarcat că o provocare cheie pentru factorii de decizie și angajatorii din cadrul NHS este alinierea priorităților identificate pentru schimbare în vederea abordării problemei fidelizării personalului NHS cu sfera lor de influență asupra elementelor fundamentale pe termen scurt, mediu și lung. Autorul principal al raportului, dr. Andrew Weyman de la Departamentul de Psihologie al Universității din Bath, explică: „Culegerea de dovezi concentrate și solide cu privire la motivele pentru care personalul pleacă și la ceea ce ar putea fi necesar să se schimbe este de o relevanță centrală pentru a informa viitoarea strategie și politică de intervenție în domeniul resurselor umane din cadrul NHS care vizează stabilizarea și îmbunătățirea ratelor de păstrare a personalului. Factorii identificați care determină plecarea angajaților din NHS nu sunt, în mare parte, noi sau specifici unei pandemii. Mai degrabă, aceștia se prezintă ca probleme latente în incubare care au fost amplificate de volumul de muncă și de condițiile de lucru impuse de pandemia de Covid-19 și de efectele sale secundare. Evaluările angajaților cu privire la aproape toate variabilele explorate au rămas, în cel mai bun caz, stabile, iar în ceea ce privește o serie de aspecte, în special deficitul de personal, satisfacția intrinsecă a muncii, moralul, stresul și sănătatea mintală, s-au înrăutățit din 2020. Prin analogie, pandemia nu se prezintă ca un efect de accelerare urmat de o revenire la normalitate, ci ca un punct de referință care anunță o nouă normalitate mai negativă. Abordarea problemei fidelizării personalului pentru a crea un sistem de sănătate sustenabil este o prioritate-cheie pentru NHS în lumea post-Covid 19. Salarizarea este importantă, dar o îmbunătățire doar în această privință este puțin probabil să stopeze ratele de ieșire în absența unor măsuri de reducere a volumului de muncă, precum și a stresului: lucrătorii se simt subevaluați, fără sprijin și epuizate.”
Bogdan Guță
sursa: www.healtheuropa.com/one-in-seven-nhs-staff-are-actively-trying-to-leave/121355/