Politici de Sanatate

Anglia: inegalități în ceea ce privește accesul la tratamentul fertilizării in vitro (FIV)

13 martie
09:35 2023
Anglia: inegalități în ceea ce privește accesul la tratamentul fertilizării in vitro (FIV)

Privatizarea serviciilor de sănătate din Marea Britanie a creat un acces inegal la tratamentul FIV, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Queen Mary din Londra. Astfel, multe persoane nu-și mai pot permite un tratament FIV, șeful departamentului britanic pentru fertilitate avertizând în acest sens că „o criză a costului vieții și listele lungi de așteptare din NHS îi privează pe oameni de posibilitatea de a întemeia o familie”.

Doar o cincime dintre aspiranții la statutul de părinți care au participat la studiu și-au putut permite un tratament FIV. În total, 40% dintre participanți au declarat că își puteau permite cu greu tratamentul de fertilitate cu o planificare financiară semnificativă, în timp ce alți 40% nu își puteau permite să plătească tratamentul.

Tratamentul FIV poate fi extrem de costisitor

Peste 50.000 de persoane accesează tratamentul FIV în Marea Britanie în fiecare an. Unii dintre aceștia sunt pacienți NHS, dar majoritatea plătesc tratamentul în mod privat. Tratamentul standard de FIV costă între 3 și 5.000 de lire sterline; cu toate acestea, prețurile pot crește până la 20.000 de lire sterline cu anumite suplimentări. Se poate presupune că oamenii folosesc fie NHS, fie serviciile medicale private pentru a accesa tratamentul fertilității. Cu toate acestea, acest studiu a găsit dovezi ale unui sistem complex și suprapus în care tratamentul inițial de FIV în cadrul NHS este urmat de un tratament privat.

„Participanții la studiul nostru au intrat în tratamentul de fertilitate așteptându-se că ar putea fi nevoiți să plătească mii de lire sterline pentru acesta, chiar dacă au beneficiat de asistență medicală NHS. Oamenii știu că există o finanțare publică limitată pentru FIV, iar fiecare ciclu are o rată de succes destul de scăzută, care scade și mai mult în timp – astfel încât, chiar dacă sunt disponibile îngrijiri NHS, s-ar putea să nu fie suficiente”, a declarat autorul studiului, dr. Manuela Perrotta.

Unele regiuni au fost neglijate în mod deosebit

Mulți participanți au declarat că nu-și pot permite costurile FIV private, iar lipsa altor opțiuni i-a determinat pe unii dintre ei să facă schimbări semnificative în viața lor pentru a obține îngrijirea de care au nevoie. Cercetătorii au evidențiat apariția unei „loterii a codurilor poștale”. Un pacient a declarat că s-a mutat 80 de kilometri pentru a intra într-o nouă zonă de cuprindere cu politici de finanțare mai favorabile. „Am aflat că, dacă aș fi locuit în anumite zone, aș fi avut trei serii finanțate, așa că ne-am mutat [într-un alt oraș] în aproximativ trei săptămâni după ce am aflat acest lucru și am obținut finanțarea”, a declarat participantul. Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) a recomandat ca femeile cu vârsta sub 40 de ani să urmeze trei cicluri de tratament FIV. Cu toate acestea, accesul la tratament în Marea Britanie este determinat de adresa de domiciliu a pacientului și de medicul de familie înregistrat. Acest sistem înseamnă că mulți pacienți nu pot obține ajutor din partea NHS. Acest lucru a dus la prevederi de finanțare inegale în diferite regiuni din Regatul Unit. De exemplu, ciclurile de finanțare sunt mult mai ușor de accesat în Scoția decât în Londra și în sud-estul Angliei. ”Cercetarea noastră arată că granițele dintre FIV asigurată de NHS și cea privată nu sunt atât de netede pe cât par. Peisajul hibrid public/privat al infertilității a avut consecințe profunde pentru toți pacienții cu FIV. Reprezentarea unei diviziuni public/privat contribuie la inegalități în ceea ce privește experiența tratamentului și nu reflectă experiențele pacienților în ceea ce privește FIV în Marea Britanie”, a declarat dr. Josie Hamper, cercetător post-doctoral la Universitatea Queen Mary din Londra.

Bogdan Guță

sursa: www.healtheuropa.com/new-research-finds-inequalities-in-access-to-ivf-treatment-on-the-nhs/121595/

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: