Politici de Sanatate

Anglia: cazurile de artrită inflamatorie au crescut cu 40% din 2004

08 noiembrie
09:45 2022
Anglia: cazurile de artrită inflamatorie au crescut cu 40% din 2004

Un studiu recent realizat de Universitatea Keele a constatat că proporția adulților din Anglia diagnosticați cu artrită inflamatorie a crescut cu cel puțin 40% între 2004 și 2020.

Termenul de artrită inflamatorie acoperă mai multe afecțiuni care provoacă dureri și umflături articulare. Artrita reumatoidă, artrita psoriazică și spondilartroza axială cauzează dureri și dizabilități pe termen lung și reprezintă o povară financiară ridicată pentru sistemul de sănătate din Regatul Unit. S-a stabilit că, cu cât artrita inflamatorie este tratată mai devreme, cu atât rezultatele sunt mai bune. Dr. Ian Scott a condus cercetătorii de la facultatea de medicină a Universității Keele și de la Midlands Partnership NHS Foundation Trust într-un studiu pentru a înțelege mai bine această afecțiune. Studiul a fost finanțat de National Institute for Health and Care Research și a fost publicat în The Lancet. Studiul a analizat proporția de adulți din Anglia cu un diagnostic de una dintre cele trei afecțiuni artritice inflamatorii în fiecare an din 2004 până în 2020.

Descoperirile pot ajuta NHS să ușureze povara artritei inflamatorii

Cercetătorii speră că descoperirile lor vor sprijini serviciile NHS în furnizarea unui tratament specializat precoce și adecvat pentru pacienții cu artrită inflamatorie. Echipa de cercetare a subliniat importanța înțelegerii numărului de persoane din Anglia care suferă de aceste afecțiuni. Cercetătorii au decis să examineze datele dintr-o mare bază de date a medicilor de familie numită Clinical Practice Research Datalink Aurum, care include informații de la peste 1.400 de cabinete de medicină de familie din întreaga Anglie. Aceștia au analizat în mod special datele din 2004 până în 2020, pentru a înțelege cum s-a schimbat prevalența diagnosticelor de artrită inflamatorie în această perioadă.

Statisticile evidențiază necesitatea unui tratament precoce

Datele au scos la iveală faptul că proporția adulților din Anglia cu un diagnostic de artrită inflamatorie a crescut cu aproximativ 40% în perioada de 16 ani. Acest lucru înseamnă că, în 2020, peste 1% dintre adulți și peste 2,5% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult din Anglia aveau în fișa medicului de familie un diagnostic de o anumită formă a acestei afecțiuni. „Constatările noastre au implicații semnificative pentru NHS. Multe studii au arătat că, cu cât persoanele cu artrită inflamatorie primesc mai devreme tratament de specialitate, cu atât mai bine se simt, și este foarte important ca persoanele cu artrită inflamatorie nou-apărută  sau care suferă o acutizare a artritei lor să fie consultate rapid. Organizarea serviciilor NHS pentru a permite acest lucru este vitală”, a declarat dr. Scott, autorul principal al studiului.

„Rezultatele noastre arată că aceste afecțiuni sunt mai frecvente la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Acest lucru evidențiază necesitatea de a lua în considerare persoanele în vârstă atunci când se planifică serviciile NHS pentru artrită. Trebuie să ne asigurăm în special că trecerea generalizată la asistența medicală online nu afectează în mod negativ persoanele în vârstă cu artrită, deoarece alte studii au arătat că este mai puțin probabil ca acestea să utilizeze internetul și să aibă competențele digitale esențiale pentru a-l accesa în mod independent”, a concluzionat dr. Scott.

Bogdan G.

Sursa: https://www.healtheuropa.com/cases-of-inflammatory-arthritis-have-increased-by-40-since-2004/118931/

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: