Politici de Sanatate

Anglia: 16 medicamente oncologice, scoase de pe lista produselor finanțate de stat

16 ianuarie
14:48 2015
Anglia: 16 medicamente oncologice, scoase de pe lista produselor finanțate de stat

Persoanele diagnosticate cu cancer din Anglia nu vor mai avea acces la 16 medicamente care prelungesc viața, începând din luna martie a acestui an. Asta după ce serviciul național de sănătate din Anglia (NHS – National Health Service) a anunțat că nu va mai acoperi aceste terapii scumpe prin Fondul pentru medicamente oncologice (CDF – Cancer Drug Fund).

Fondul pentru medicamente oncologice a fost înființat de guvern în 2010, pentru a plăti pentru medicamentele care nu au fost evaluate sau care au fost deja respinse din motive de cost-eficiență de organismul de raționalizare și optimizare a serviciilor sanitare  al NHS – Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijiri (NICE – National Institute for Health and Care Excellence).

Cele 16 medicamente au fost scose de pe lista medicamentelor finanțate de stat, pentru a reduce costurile din sistem. Estimările arată că Fondul și-ar fi depășit rezerva de 280 de milioane de lire cu alte 100 de milioane de lire până la finalul anului 2015. Se preconizează că măsura va aduce economii de până la 80 de milioane de lire.

Nu toate medicamentele vor dispărea complet de pe lista celor subvenționate, unele dintre ele vor fi disponibile cu utilizare limitată, pentru anumite tipuri de cancer. Printre medicamentele nu mai sunt disponibile se numără Avastin, pentru cancerul de colon, medicamentele pentru cancer mamar Halaven, Tyverb și Afinitor și o serie de tratamente pentru leucemie și limfom. Se pare însă că, medicamentul recomandat în cancerul mamar, Kadcyla, care costă 90.000 de lire per pacient va fi în continuare disponibil. La polul opus, alte trei noi medicamente au fost adăugate pe lista de tratamente disponibile.

Aproape 7,700 de pacienți, afectați de decizia NHS

Bineînțeles, delistarea medicamentelor a atras atât nemulțumirea pacienților și asociațiilor de pacienți, cât și a nemulțumirea companiilor farma, care susțin că schimbarea va bloca accesul a mii de pacienți la medicamente vitale. Reprezentanții pacienților acuză atât NHS pentru că nu a reușit să evalueze beneficiile anumitor medicamente, cât și companiile farmaceutice, pentru că au menținut prețurile ridicate la aceste produse.

Pacienții care beneficiau de tratament prin intermediul CDF vor primi sprijin în continuare, susțin reprezentanții NHS. În plus, medicamentele care reprezintă singura terapie în anumite tipuri de cancer vor rămâne pe lista terapiilor subvenționate. Potrivit profesorul Peter Clark, specialist în domeniul oncologiei și presedintele CDF, au fost scoase de pe listă medicamentele care „nu prezentau un beneficiu terapeutic suficient de mare” pentru a justifica sumele cheltuite pe ele”.

„Acestea sunt decizii dificile, dar dacă nu prioritizăm medicamentele care oferă cea mai mare valoare, mulți oameni nu ar mai avea acces la tratamente mult mai promițătoare și eficiente, aflate în curs de dezvoltare”, a explicat prof. Peter Clark.

Pe de altă parte, reprezentanții Fundației pentru Cancere Rare susțin că întreruperea finanțării pentru atât de multe tratamente este “devastatoare pentru pacienți”. Potrivit estimărilor lor, aproximativ 7,700 de persoane vor fi afectate de decizia delistării medicamentelor.

„Ambele părți poartă responsabilitatea pentru această încurcătură… Dacă primul-ministru ia în serios promisiunea făcută paciențiilor cu cancer, el trebuie să discute cu reprezentanții NHS și cu cei ai companiilor de medicamnete pentru a negocia un acord prin care să protejeze accesul la aceste medicamente înainte de termenul limită din martie, când pacienții nu vor mai avea acces la ele”, a declarat Andrew Wilson, directorul executiv al Fundației pentru Cancere Rare.

Totodată, reprezentanții companiilor farmaceutice din Anglia cer o revizuire generală asupra modului de evaluare a medicamentelor, folosite în NHS. De exemplu, Stephen Whitehead, directorul executiv al Asociației Industriei Farmaceutice Britanice (Association of the British Pharmaceutical Industry), a declarat că procesul de re-evaluare al NHS a fost „fundamental greșit” și că este necesară „o reformă urgentă” a Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijiri.

Sursa: www.independent.co.uk

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: