
Cheltuielile legate de medicamente au crescut considerabil în Statele Unite ale Americii (SUA), atingând cifre record în 2014. Anul trecut, medicii americani au completat 4,3 milioane de rețete medicale, în valoare de aproximativ 374 de miliarde de dolari, arată un raport recent al Institutului IMS pentru informatică în domeniul asistenței medicale din SUA.
Potrivit experților americani, sumele cheltuite anul trecut pentru medicamente au înregistrat cel mai mare nivel din 2011 încoace, înregistrând o creștere cu 13% față de sumele raportate în 2013. Datele arată că în statele în care programul Medicaid a fost extins, pacienții au ridicat cu 25,4% mai multe rețete decât în 2013, în timp ce în celelalte state procentul a fost cu 2,8% mai mare. Per total, numărul vizitelor la cabinetele medicilor a scăzut cu 3%, iar rata de eliberare a rețetelor a crescut cu 2,1% în 2014.
„Este clar că sistemul de sănătate american este într-o continuă dezvoltare. Anul trecut a adus schimbări fundamentale și a sporit nivelul de incertitudine atât în rândul pacienților și furnizoriilor de servicii medicale, cât și în rândul plătitoriilor, parlamentariilor și guvernanților”, a scris în raport Murray Aitken, director executiv al Institutului IMS pentru informatică în domeniul asistenței medicale din SUA.
Raportul a demonstrat că o mare parte din sumele cheltuite pe tratament în 2014 s-au dus pe medicamentele personalizate și pe cele inovatoare, care au reprezentat o treime din totalul cheltuielilor. O parte dintre aceste produse au fost medicamente recomandate în tratamentul unor boli ca hepatita C, scleroza multiplă și cancer. Noile medicamente orale introduse în tratamentul hepatitei C au ușurat și au îmbunătățit considerabil rezultatele terapeutice, însă prețul a fost pe măsură – aproximativ 1.000 de dolari pentru o singură pilulă. Specialiștii susțin că noile tratamente pentru hepatita C au crescut cheltuielile cu 11,3 miliarde de dolari.
„Numărul de pacienți care au nevoie de tratament pentru hepatita C a crescut de aproape zece ori în 2014, de la 17 la 161.000, ca urmare a introducerii noilor tratamente cu rate de vindecare de peste 90%”, se arată în raport.
Sursa: www.time.com
Mirabela Viașu