Politici de Sanatate

Am pornit cu dorința de a reda demnitatea profesiei

26 decembrie
18:01 2019
Am pornit cu dorința de a reda demnitatea profesiei

Interviu cu prof. univ. dr. Ecaterina Ionescu, președinte Colegiul Medicilor Stomatologi din România.

Sunteți la începutul celui de-al treilea mandat în calitate de președinte al Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Care sunt realizările mandatelor anterioare?

Realizările nu sunt ale mele, personale, ci ale Colegiului, pentru că de unul singur nu poți face niciodată nimic. Sunt multe lucruri importante de care sunt foarte mulțumită, iar o parte au și o importanță sufletească pentru mine. Privind retrospectiv, din punctul meu de vedere, cea mai importantă realizare se leagă de faptul că am reușit redobândirea titulaturii de „doctor medic stomatolog”. Spun asta pentru că după intrarea în Uniunea Europeană am fost asimilați ca medici dentiști. Nu știu de ce s-a negociat astfel în procesul de preaderare, știu însă că noi, stomatologii, nu ne-am regăsit niciodată sub această titulatură, de medic dentist.

Altă realizare a Colegiului consider că este înființarea specialității Pedodonție, care se ocupă cu tratamentul patologiei stomatologice la copii. Colegiul a inițiat încă din 2013 demersurile pentru înființarea acestei noi specialități, aceasta fiind o primă măsură pentru abordarea corespunzătoare a patologiei specifice. Trei ani de negocieri și discuții ne-au trebuit ca să facem Ministerul Sănătății să înțeleagă că nu oricine poate să trateze dinții copiilor (de amintit că, ori de câte ori s-a schimbat echipa de conducere de la Ministerul Sănătății, a trebuit s-o luăm de la început pentru a lămuri de ce este necesară și în țara noastră această specialitate). Trebuie să fie persoane dedicate, special pregătite și care să ajungă la sufletul copilului, ca să îl poată trata în așa manieră, încât să îl câștige ca pacient pentru toată viața. Anul acesta, în 2019, a finalizat pregătirea prin rezidențiat prima promoție de medici cu specialitatea Pedodonție. Cu specialiștii pedodonți îmi doresc să se ocupe posturile din cabinetele stomatologice din grădinițe, școli, universități și chiar din cabinetele private care vor furniza servicii de specialitate copiilor.

O altă realizare este crearea specialității Chirurgie Stomatologică și Oro-Maxilo-Facială cu o durată de cinci ani, doar pentru absolvenții Facultăților de Stomatologie. Chirurgia Oro-Maxilo-Facială derivă în unele țări din UE din medicină, în alte țări, din stomatologie. Cert este că este singura specialitate din UE la care sunt obligatorii două facultăți: cea de medicină și cea de stomatologie, care însumează 12 ani de studii universitare de licență (dintre care 6 ani la forma cu taxă). Este anormal ca abia după 12 ani un absolvent să poată da concursul de intrare în rezidențiat pentru specialitatea Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, cu o durată de încă 5 ani. În acest context, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, am inițiat și finalizat înființarea acestei specialități pentru absolvenții facultăților de stomatologie.

Statul plătește pentru școlarizarea studenților stomatologi, dar ce se întâmplă mai departe cu ei?

Așteptam această întrebare. Cei mai mulți rămân în țară, dar spre deosebire de absolvenții facultăților de medicină, pentru absolvenții noștri sunt foarte puține locuri la rezidențiat. De câte ori am solicitat suplimentarea locurilor la rezidențiat, ni s-a răspuns că locurile sunt mai puține pentru că absolvenții de stomatologie au drept de liberă practică la finalizarea studiilor universitare de licență. Diferența dintre numărul absolvenților și numărul locurilor la rezidențiat pentru stomatologie este foarte mare, ceea ce îngrădește în fapt dreptul acestora la perfecționare și specializare. Acum, când vorbim, Legea 197/2019 pare a fi rezolvat această problemă.

Sunt bolile stomatologice o problemă de sănătate publică?

Da, în mod clar. Stomatologia nu poate fi ruptă de contextul organismului, în general. Bolile cavității orale sunt fie punct de plecare pentru unele boli generale, fie expresia unor boli generale.

Recunoscând importanța sănătății orale, OMS a propus între obiectivele sale majore ca, până în 2020, 90% dintre dinții copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani să fie indemni de carie; noi suntem foarte departe de acest deziderat. Cel mai important dinte al copilului este molarul de 6 ani, primul dinte care apare din dentiția permanentă. Acesta este dintele care realizează baza ocluziei, respectiv contactul interarcadic al dinților superiori cu cei inferiori, contribuind esențial la dimensiunea etajului inferior al feței. Acest dinte, în țara noastră, la cei mai mulți copii, este cariat chiar din momentul în care erupe.

În lume, în momentul acesta, două boli îngrozesc prin gravitate: cancerul și infarctul, și alte două boli îngrozesc prin frecvență: caria și parodontopatia, acestea din urmă fiind în sfera noastră de activitate. În studenție învățam despre parodontopatie că este o boală a vârstei a treia, or, acum, din cauza condițiilor de viață în care trăim, din cauza stresului și a alimentației, această boală a scăzut ca vârstă și se întâlnește cu frecvență destul de crescută și la copii, așa-numita parodontopatie juvenilă.

Cât de bine este finanțată stomatologia în România?

Fondurile alocate stomatologiei sunt foarte mici. Doar 0,4% din fondul alocat Sănătății merge către stomatologie. Mai mult decât atât, pentru stomatologie nu se decontează procedurile, așa cum se întâmplă în spitale. La noi este plafonat fondul alocat per medic la 2.000 lei/lună pentru medicul specialist și, respectiv, la 2.500 lei/lună pentru medicul primar, indiferent de numărul pacienților tratați.

Vă dau un exemplu din specialitatea mea, Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială: aplicând două aparate ortodontice, am epuizat plafonul pe luna respectivă. În această situație, restul copiilor, deși sunt asigurați prin lege, pentru a-și continua tratamentul ortodontic ajung să plătească, în instituțiile publice, o sumă similară cu cea de la cabinetele private, or, așa ceva nu este în regulă. Mulți dintre ei, însă, renunță, existând riscul întreruperii tratamentului ortodontic, cu consecințe grave asupra stării de sănătate orale și generale. Îmi doresc din toată inima să-i fac pe cei responsabili să înțeleagă particularitățile stomatologiei și să-i acorde atenția cuvenită în strategia politicilor publice.

Care este periodicitatea cu care părintele ar trebui să meargă la medic cu copilul?

Măcar o dată pe an dacă ar veni la control ar fi bine, dar ideal ar fi să vină o dată la 6 luni. Sănătatea nu este și nu ar trebui să fie doar responsabilitatea domeniului medical, sănătatea este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Pacienții ar trebui să conștientizeze importanța controlului regulat și a prevenției, deoarece, în stadii tardive ale afecțiunilor, tratamentele se pot dovedi limitate și foarte costisitoare.

Ce priorități aveți pentru mandatul pe care tocmai l-ați început?

Am pornit în demersul meu cu dorința de a reda demnitatea profesiei și de a-i crește prestigiul în societate. În bună parte, am reușit acest lucru. Mi-aș dori să identificăm cât mai multe dintre problemele cu care ne confruntăm, să le analizăm într-un cadru oficial, democratic, să le găsim soluții și mi-aș dori mai multă implicare din partea colegilor mei din județe. Ca priorități majore pentru Colegiu, ar fi să reușim eliminarea plafonului pentru stomatologi în relația cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru ca mai mulți pacienți să poată beneficia de serviciile stomatologice.

De asemenea, îmi doresc să revigorăm rețeaua stomatologică școlară din toată țara și să vedem pus în practică Proiectul Național de tratare a cariei la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, pentru a asigura evoluția normală a sistemului dentar.

 

de Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: