Politici de Sanatate

Agenția Executivă pentru Domeniile Sănătății și Digital va aplica programul EU4Health

29 martie
11:25 2021
Agenția Executivă pentru Domeniile Sănătății și Digital va aplica programul EU4Health

EU4Health a intrat în vigoare la 26 martie, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Primul program de lucru pentru 2021 va fi adoptat și pus în aplicare de Comisie în urma consultării cu statele membre în cadrul Grupului de coordonare al programului EU4Health, conform Regulamentului privind înființarea programului. EU4Health va fi pus în aplicare de către Agenția Executivă pentru Domeniile Sănătății și Digital, care își va începe activitatea la 1 aprilie 2021.

Comisia Europeană salută intrarea în vigoare, începând cu 26 martie, a programului  EU4Health. Aceasta urmează adoptării de către Consiliu la 17 martie și votului Parlamentului European din 9 martie cu privire la program. Este vorba despre ultimul pas necesar pentru a pune la dispoziție suma de 5,1 miliarde euro cu scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și a promova inovarea în sectorul sănătății. Programul  EU4Health va avea o contribuție semnificativă la redresarea post-COVID-19, îmbunătățind sănătatea populației din UE, sprijinind lupta împotriva amenințărilor transfrontaliere privind sănătatea și sporind gradul de pregătire și capacitatea UE de a răspunde în mod eficace la viitoarele crize sanitare, în cadrul unei Uniuni Europene a sănătății puternice.

„De astăzi, începem să trasăm un nou curs pentru politica UE în domeniul sănătății. Intrarea în vigoare a programului <UE pentru sănătate> ne va pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a face schimbări de durată în domeniul sănătății publice. Acest buget fără precedent, în valoare de 5,1 miliarde euro, ne va permite să realizăm investiții specifice în scopul îmbunătățirii pregătirii pentru situații de criză și pentru a construi sisteme de sănătate mai puternice, mai reziliente și mai accesibile. Este ceea ce așteaptă în mod legitim cetățenii noștri de la o Uniune Europeană a Sănătății,” a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

EU4Health  este un program de finanțare ambițios și specific pentru perioada 2021-2027, menit să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății umane în toate politicile și activitățile Uniunii, în conformitate cu abordarea „O singură sănătate” (One Health). Propus de Comisie la 28 mai 2020, programul este răspunsul UE la pandemia de COVID-19, care a avut un impact major asupra personalului medical, a pacienților și a sistemelor de sănătate din Uniune.  EU4Health este, din punct de vedere financiar, cel mai mare program al UE în domeniul sănătății și va oferi finanțare țărilor membre, organizațiilor din domeniul sănătății și ONG-urilor.

Programul EU4Health își propune:

–         să îmbunătățească și să promoveze sănătatea în Uniune;

–         să protejeze cetățenii Uniunii împotriva amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății;

–         să amelioreze disponibilitatea, accesibilitatea și caracterului abordabil al medicamentelor, al dispozitivelor medicale și al produselor relevante în situații de criză;

–         să consolideze sistemele de sănătate, reziliența acestora și utilizarea eficientă a resurselor.

Ce face EU4Health diferit de programele de sănătate anterioare?

Europa nu a investit niciodată mai mult în sănătate. Potrivit unui sondaj recent al UE, 66% dintre cetățenii UE ar dori să vadă că UE va face mai mult cu privire la problemele legate de sănătate. Pandemia a arătat că UE are nevoie de o mai mare coordonare în timpul crizelor de sănătate și a sistemelor de sănătate mai rezistente.

EU4Health este un program autonom, cu un buget de peste zece ori mai mare decât al programelor de sănătate anterioare. Acțiuni precum combaterea amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate, punerea medicamentelor la dispoziție și la prețuri accesibile și consolidarea și digitalizarea sistemelor de sănătate vor fi sprijinite financiar.

 

Bogdan G.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: