Politici de Sanatate

Agendă strategică de cercetare și inovare pentru o Europă mai sănătoasă

23 iunie
11:50 2021
Agendă strategică de cercetare și inovare pentru o Europă mai sănătoasă

Cinci asociații industriale (Comitetul european de coordonare a industriei IT radiologice, electromedicale și medicale – COCIR, Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice – EFPIA, MedTech Europe, EuropaBio și Vaccines Europe) reprezentând industriile farmaceutică, biotehnologică și de tehnologii medicale care își desfășoară activitatea în Europa, împreună cu Comisia Europeană, s-au reunit pentru prima dată pentru a lucra împreună la o agendă strategică pentru cercetare și inovare în domeniul sănătății.

Această agendă strategică urmează să ghideze următorul deceniu de cercetare și inovare între sectorul public și cel privat în cadrul propus al Inițiativei inovatoare în domeniul sănătății (IHI) din cadrul programului Orizont Europa. Agenda strategică de cercetare și inovare urmărește să se alinieze la nevoile, ambițiile și fezabilitatea comunităților europene din domeniul sănătății și al cercetării, fiind în același timp complementară cu alte inițiative europene și naționale.

IHI intenționează:

–          să creeze un ecosistem de cercetare și inovare în domeniul sănătății la nivelul UE care să faciliteze transpunerea cunoștințelor științifice în inovații

–          să încurajeze dezvoltarea de inovații sigure, eficiente, centrate pe oameni și cost-eficiente, care să răspundă unor nevoi strategice de sănătate publică nesatisfăcute în prezent de către industrie

–          să stimuleze inovarea intersectorială în domeniul sănătății pentru o industrie europeană a sănătății competitivă la nivel mondial.

Aceasta va acoperi întreaga continuitate a îngrijirii, de la prevenire, diagnosticare, până la tratamentul și gestionarea bolii. Programul Orizont Europa oferă o oportunitate extraordinară de a trece la următoarea etapă de inovare în domeniul sănătății. Acesta se străduiește să îmbunătățească sănătatea cetățenilor europeni, să consolideze sistemele de sănătate și să creeze un mediu înfloritor de cercetare, dezvoltare și inovare (C&D&I) în domeniul sănătății.

Orizont Europa introduce, de asemenea, parteneriate public-privat instituționalizate, care oferă posibilități suplimentare prin crearea unei platforme noi și unice pentru inovarea intersectorială europeană în domeniul sănătății. Prin pionieratul și eliminarea riscurilor colaborării public-private precompetitive, diferite sectoare pot lucra împreună și pot plasa Europa în fruntea inovării în domeniul sănătății.

În 2019, aproximativ 100 de părți interesate diferite, inclusiv instituții academice, profesioniști din domeniul sănătății și pacienți, au răspuns la o consultare publică cu privire la primul proiect al Agendei strategice de cercetare și inovare. Consultarea a deschis calea pentru elaborarea unui nou proiect de agendă, pregătit în comun de către asociațiile industriale viitoare membre ale IHI și de către serviciile Comisiei Europene. Consiliul de conducere al IHI îl va adopta în mod oficial după ce legislația privind parteneriatul va fi stabilită și parteneriatul va fi operațional.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: