Politici de Sanatate

Acreditare internațională pentru Centrul de Tumori Mamare al IOCN

20 iulie
12:21 2022
Acreditare internațională pentru Centrul de Tumori Mamare al IOCN

Multiple studii internaționale au evidențiat beneficiul în ceea ce privește creșterea supraviețuirii globale în cancer cu 5-10% utilizând o abordare multidisciplinară într-un centru specializat. În acest sens, Centrul de Tumori Mamare din cadrul Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” (IOCN) din Cluj este în curs de obținere a acreditării din partea Societății Germane de Cancer (DKG ─ Deutsche Krebsgesellschaft), devenind astfel prima unitate de cancer mamar certificată internațional din România. „Procedurile de acreditare au debutat în iunie 2021, primul audit intermediar este programat pentru octombrie 2022, iar certificarea finală va avea loc în luna martie 2023”, a explicat șef lucrări dr. Cătălin Vlad, managerul instituției medicale.

Centrul de Tumori Mamare este unul dintre cele mai mari centre pentru diagnosticarea și tratarea cancerului mamar din România, tratând anual peste 1.500 de cazuri noi. Este primul centru care a elaborat și implementat, încă din 2013, un protocol instituțional în diag­nosticarea și tratamentul cancerului mamar, în concordanță cu ghidurile și recomandările internaționale, astfel încât toți specialiștii implicați în managementul cancerului mamar să urmeze aceleași proceduri operaționale.

„Diagnosticul și tratamentul cancerului mamar implică o echipă de experți în radiologie, anatomo-patologie, oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, chirurgie reconstructivă, genetică, asistență medicală și psiho-oncologie. Membrii echipei noastre se întâlnesc săptămânal, în fiecare joi dimineața, pentru a discuta diagnosticul și tratamentul pacienților, ceea ce înseamnă că fiecare pacient beneficiază de o expertiză vastă în tratarea cancerului mamar. Începând cu luna aprilie 2022 a fost creată și implementată prima Comisie Moleculară din România în cadrul institutului”, a anunțat dr. Nicoleta Antone, medic specialist oncolog, coordonator al Centrului de Tumori Mamare.

Comisia Moleculară IOCN este afiliată Comisiei Moleculare Globale „Our Cancer Genomes” (Molecular Tumor Board – My Cancer Genome) și se întâlnește lunar pentru a discuta rezultatele testărilor genomice, alterațiile genomice și opțiuni de tratament.

Traseul pacientului

Procesul de certificare înseamnă mai multe etape, având ca obiective realizarea rețelei de specialiști, de specializări calificate și a modului de comunicare interdisciplinară între instituții care să acopere întregul lanț de îngrijire pentru pacientul oncologic. Acreditarea germană este garantul standardizării circuitului pacientului și al organizării eficiente a procesului de îngrijiri medicale. „Fiecare persoană suspectată de cancer mamar, indiferent de gradul de suspiciune, este văzută în termen de maximum două săptămâni de la trimiterea spre clinica noastră. Ne propunem să oferim consultul și investigațiile diagnostice în aceeași zi. De asemenea, în maximum 30 de zile de la prezentarea în clinică, pacienții pot începe cel mai bun tratament recomandat de specialiștii centrului”, a mai spus dr. Nicoleta Antone.

Studii și trialuri clinice

Centrul de Tumori Mamare este implicat în numeroase studii clinice internaționale (academice, sponsorizate de industria farmaceutică, precum și proiecte și granturi europene), derulând unul dintre cele mai mari programe de studii clinice pentru cancer mamar din țară. „Medicii noștri sunt lideri naționali în testarea tratamentelor inovatoare mai eficiente și adesea mai sigure decât terapiile standard. Cercetarea translațională este structurată în jurul echipelor de cercetare din cadrul Laboratorului de Genomică Funcţională, Proteomică şi Patologie Experimentală și al Laboratorului de Radioterapie, Radiobiologie și Biologie Tumorală. Astfel, descoperirile derivate din cercetarea de bază sunt traduse în aplicații pentru cercetarea clinică”, a afirmat șef lucrări dr. Cătălin Vlad.

 

de Valentina Grigore

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: