Politici de Sanatate

Acoperirea vaccinală – o problemă în căutare de soluții

24 aprilie
16:53 2019
Acoperirea vaccinală – o problemă în căutare de soluții

La nivel mondial, re-emergența bolilor infecțioase a devenit, în ultimii ani, una dintre cele mai spinoase probleme de sănătate publică. Conform datelor OMS, în anul 2016, la nivel global, peste 7 milioane de oameni au fost afectați de rujeolă.  Scăderea nivelului acoperirii vaccinale sub limita de 95% recomandată de către OMS a dus în Europa la izbucnirea unei epidemii, începând cu anul 2016, care a afectat 29 de țări.  În 2016 s-au înregistrat peste 90.000 de decese cauzate de rujeolă, iar în 2017 -110.000 la nivel global. În Europa, țările în care s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri au fost Italia, România și Spania. În perioada 2016-2019, România declara peste 16.000 de cazuri și din păcate, 62 de vieți omenești pierdute. Majoritatea deceselor au fost copii sub vârsta de 5 ani, fără antecedente vaccinale. Complicațiile gripei, în România, în sezonul 2017-2018, au dus la 129 decese, iar în sezonul 2018- 2019 la 186 decese, toate la persoane nevaccinate.

Astfel, creșterea procentului de acoperire vaccinală, prin creșterea gradului de conștientizare a importanței imunizării în rândul părinților și aparținătorilor, profesioniștilor din domeniul sănătății, factorilor de decizie politici, precum și mass-media devine un obiectiv major pentru realizarea imunizării.  În acest sens, grupul de lucru Vaccine Advocacy al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) a organizat o dezbatere cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării (EIW), cu tema „Acoperirea vaccinală – între acut și cronic. problemă. soluții”.

Pornită de la efectele pe care bolile infecțioase prevenibile prin vaccinare le-au produs în ultimii 3 ani, dezbaterea a avut ca obiectiv găsirea de soluții viabile, implementabile, astfel încât România să nu mai piardă vieți omenești în zadar.  Invitații prezenți la dezbatere au subliniat rolul vaccinării și, bineînțeles , al promovării campaniilor de vaccinare. „ Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie a demarat din 2014 acțiuni susținute de informare și creștere a gradului de conștientizare   a populației, am derulat activități destinate colegilor din media, am căutat să sensibilizăm decidenții.  Au fost zeci de astfel de evenimente. Ne reunim și astăzi încercând încă o dată să spunem haideți să facem ceva înainte de a fi prea târziu! (…)  Avem nevoie de soluții de la fiecare pe aria lui de expertiză”, a declarat dr. Valeria Herdea, Președinte AREPMF.

Conf. Dr. Diana Păun – Consilier de Stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, a declarat: „Aș vrea să transmit cinci mesaje, simple și la obiect:  1. prevenția trebuie să fie politică publică prioritară, 2. avem nevoie de legea vaccinării, 3.  avem nevoie de o aprovizionare funcțională cu vaccinuri, 4. avem nevoie de informare corectă, din surse sigure, avizate, de la profesioniști, 5. am convingerea că numai dialogul și comunicarea, precum cea de la evenimentul de astăzi, reprezintă cheia succesului!”

„Important este, la momentul acesta, ca fiecare dintre noi să fim proactivi și să încercăm să susținem vaccinarea”, a  afirmat și dr. Mircea Ovidiu Denis Lupușoru – manager Spitalul Clinic Colțea. „ Suntem martorii acestor boli extrem de grave care duc la o mortalitate mare și, de aceea, trebuie să conștientizăm că este extrem de util să promovăm această vaccinare.  (…) Imunitatea nou-născutului are anumite particularități, de aceea, încă din primele zile de viață, aceștia trebuie să vaccinați”,a  atras atenția prof. dr. Simona Vlădăreanu – Șef Secție Clinică Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență Elias.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: