Politici de Sanatate

Acoperirea vaccinală antigripală în România, una dintre cele mai mici din Europa: Populația privește gripa ca pe o răceală banală

16 octombrie
13:53 2017
Acoperirea vaccinală antigripală în România, una dintre cele mai mici din Europa:  Populația privește gripa ca pe o  răceală banală

Interviu cu prof. dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, UMF „Carol Davila”, București.

Acoperirea vaccinală antigripală în România este la un nivel atât de redus, încât nici nu poate fi luată în calcul ca măsură profilactică împotriva gripei la nivelul populației țării noastre, avertizează prof. dr. Victoria Aramă, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, UMF „Carol Davila”, București.

Care este situația acoperirii vaccinale în România?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a propus o creștere a acoperirii vaccinale împotriva gripei la nivel mondial în așa fel încât să putem ajunge la o scădere semnificativă a morbidității și mortalității prin gripă. Astfel, OMS a stabilit ca obiectiv principal atingerea unei rate de acoperire vaccinală de peste 75% la populația vârstnică. Din păcate, la nivel european, România se situează pe unul dintre ultimele locuri, din punctul de vedere al acoperirii vaccinale împotriva gripei la vârstnici, raportând un procent de numai 14%. Prin urmare, vaccinarea antigripală în România este mai mult decât deficitară.

Principalul motiv este reprezentat de faptul că populația privește gripa ca pe o răceală banală, ca pe o infecție ușoară care trece de la sine, care nu are complicații și care nu conduce la deces. Prin urmare, populația nu conștientizează riscurile pe care le implică o formă severă de gripă. Altfel spus, populația nu înțelege de ce trebuie să se vaccineze contra unei boli pe care o consideră ușoară.

În ultimii ani, s-a înregistrat anual un număr mare de decese din cauza gripei. Spre exemplu, anul trecut, s-a raportat la nivel național un număr de 161 de decese prin gripă, la care diagnosticul de gripă a fost confirmat prin metode specifice de laborator. Cu siguranță, la cele 161 de decese se adaugă multe alte sute provocate de gripă, la care însă diagnosticul de gripă nu a fost confirmat prin metode specifice de laborator. La Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, înregistrăm anual zeci de decese prin gripă la pacienți tineri, nevaccinați antigripal, care dezvoltă forme severe de gripă, cu insuficiență respiratorie acută și care au nevoie rapidă de ventilație asistată. Dacă populația ar înțelege și ar conștientiza faptul că vaccinarea antigripală poate preveni decesele datorate formelor severe de gripă, atunci probabil că ar crește rata de vaccinare. Vă amintiți, probabil, că în urmă cu câțiva ani, după mediatizarea decesului prin gripă al unui actor cunoscut, bucureștenii au luat cu asalt, într-o sâmbătă dimineața, Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” și au așteptat ore în șir pentru a fi vaccinați antigripal. Din păcate, în următorul an, puțini bucureșteni și-au mai amintit de decesul îndrăgitului actor, iar rata vaccinării antigripale în București s-a prăbușit din nou.

Cât de importantă este o campanie de comunicare eficientă pentru a-i convinge să se vaccineze pe cei care nu vor să se vaccineze?

Este imperios nevoie de o mai bună colaborare între oamenii de presă (mai ales cei cu pregătire medicală) și profesioniștii din Sănătate. Este absolut necesară preluarea și transmiterea unor mesaje corecte din punct de vedere medical către populație. Din păcate, în presă continuă să se audă mult mai puternic vocile celor care fac parte din curentul antivaccinare, în detrimentul vocilor profesioniștilor din Sănătate, și asta se întâmplă deseori cu acordul tacit sau chiar cu sprijinul oamenilor de presă. Populația trebuie să înțeleagă că nu trebuie să confunde gripa cu răceala banală, diferența majoră dintre acestea fiind aceea că de gripă se poate muri. Aceste decese pot fi prevenite prin vaccinarea antigripală, care trebuie efectuată în fiecare an, în sezonul rece, începând cu luna octombrie. Vaccinarea antigripală trebuie recomandată cu prioritate populațiilor la risc pentru formele severe de gripă: copii mici, vârstnici (peste 65 de ani), pacienții cu boli cronice cardiace, renale, hepatice, pulmonare etc.

În ultimii ani, pe lista recomandărilor OMS pentru vaccinarea antigripală s-au adăugat și alte categorii la risc pentru formele severe de gripă: fumătorii, pacienții cu diabet zaharat și/sau obezitate, gravidele, indiferent de trimestrul de sarcină. Trebuie subliniat că femeile gravide au risc crescut pentru formele severe de gripă, care sunt deseori letale. Vaccinarea antigripală la gravide în sezonul rece al anului este ferm recomandată de către OMS, fiind considerată în ultimii ani o prioritate majoră, indiferent de trimestrul de sarcină în care se află gravida în sezonul rece.

Ce măsuri credeți că ar trebui luate pentru îmbunătățirea ratei vaccinării ?

Medicii de familie primesc în fiecare an un număr de doze de vaccin pe care le administrează gratuit pacienților cu vârsta de peste 65 de ani, precum și pacienților cu diverse boli cronice, indiferent de vârstă. Din păcate, aceste doze rămân în mare parte neutilizate, deoarece pacienții cu indicație pentru vaccinarea antigripală refuză să se vaccineze. Este necesară o campanie extinsă de educare medicală a populației, astfel încât oamenii să înțeleagă că astăzi nu mai avem nici poliomielită, nici tuse convulsivă, nici tetanos, nici difterie datorită faptului că populația a fost și este vaccinată împotriva acestor boli.  Din păcate, în ultimii ani asistăm la o scădere alarmantă a acoperirii vaccinale la copii, inclusiv pentru vaccinurile obligatorii din programul național de vaccinare. Asta înseamnă că ne putem aștepta ca într-un viitor apropiat să reapară în țara noastră boli cum ar fi difteria, tetanosul, tusea convulsivă sau poliomielita.

Care sunt beneficiile vaccinării antigripale la adulții sănătoși?

Beneficiile vaccinării antigripale sunt la fel de mari și în cazul vaccinării tinerilor și adulților sănătoși, aflați în plină activitate profesională. Gripa impune în cele mai multe cazuri repaus și îngrijiri medicale la domiciliu sau în spital, ceea ce înseamnă absenteism profesional și școlar și, implicit, scăderea productivității muncii în sectorul respectiv. Vaccinarea antigripală, prin prevenția gripei, va reduce absenteismul profesional și va diminua impactul economic generat de absența de la slujbă a unui număr mare de angajați, fapt observat în timpul epidemiilor de gripă.

De asemenea, adulții nevaccinați care fac gripă vor transmite boala membrilor familiilor lor (copii, bunici) sau colegilor de birou, fapt ce poate declanșa adevărate focare epidemice în familii sau colectivități. Prin urmare, vaccinarea antigripală este extrem de benefică și la adulții sănătoși, pentru că scade rata de îmbolnăvire cu gripă la această categorie de populație și reduce diseminarea infecției către restul populației.

Virusurile gripale își modifică continuu structura antigenică și au devenit din ce în ce mai virulente. Ce ne așteaptă?

Din cifrele raportate de Institutul Național de Sănătate Publică, în ultimele două-trei sezoane gripale s-a observat o creștere progresivă și semnificativă a numărului cazurilor de gripă ce au fost confirmate prin metode specifice de laborator. S-a observat, de asemenea, de la un an la altul o creștere a severității formelor clinice de gripă, precum și o creștere de trei ori a numărului anual de decese prin gripă, ceea ce ne arată că ne putem aștepta în acest an la un număr mai mare de cazuri și la un număr mai mare de forme severe și de decese. Virusurile gripale au capacitatea să-și schimbe de la un an la altul configurația antigenică, motiv pentru care compoziția vaccinului antigripal este stabilită în fiecare an de către OMS, în funcție de tulpinile de virus gripal care circulă în sezonul rece respectiv. Toate companiile farmaceutice producătoare de vaccin antigripal din lume vor respecta compoziția vaccinului antigripal stabilită de OMS, astfel încât nu există diferențe din punctul de vedere al compoziției între vaccinurile antigripale disponibile.

În 2016, a fost obținut un aviz favorabil de punere pe piață în Europa a unui vaccin antigripal tetravalent. Care sunt beneficiile acestui vaccin?

Vaccinurile existente și utilizate pe scară largă la nivel mondial conțin trei tulpini de virus gripal: două tulpini de virus gripal A și o tulpină de virus gripal B. Deoarece la nivel mondial s-a observat în ultimii ani o creștere semnificativă a circulației tulpinilor de virus gripal B, precum și o creștere a severității cazurilor de gripă produse de virusurile gripale B, OMS a ajuns la concluzia că se impune adăugarea la vaccinul clasic trivalent a încă unei tulpini de virus gripal B, ceea ce a condus la prepararea vaccinului tetravalent, care asigură o protecție antigripală lărgită. Prin urmare, vaccinul tetravalent conține două tulpini de virus gripal A și două tulpini de virus gripal B. Menționez că inclusiv în România s-a observat în ultimii ani o creștere importantă a circulației virusurilor gripale de tip B.

Vaccinul tetravalent va fi lansat la nivel european în sezonul rece 2017 – 2018. Recomandarea OMS este ca ori de câte ori este posibilă vaccinarea cu un vaccin tetravalent, aceasta să fie făcută. Atunci când în țara respectivă este disponibil vaccinul tetravalent, dacă există fondurile necesare pentru a fi achiziționat și utilizat pe scară largă, este de preferat să fie folosit vaccinul tetravalent în locul celui trivalent. În țările care nu își permit să utilizeze pe scară largă vaccinul antigripal tetravalent este extrem de important să se facă toate eforturile necesare pentru creșterea acoperirii vaccinale cu vaccinul antigripal trivalent. În același timp însă, ar trebui să informăm populația de existența acestui nou vaccin antigripal, care asigură o protecție sporită, astfel încât pacienții la risc pentru forme severe de gripă să poată opta pentru achiziționarea din surse proprii a vaccinului tetravalent.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: