Politici de Sanatate

Accesul pacienților români la tehnologii salvatoare de vieți poate fi îmbunătățit

21 mai
11:50 2020
Accesul pacienților români la tehnologii salvatoare de vieți poate fi îmbunătățit

Primul Monitor Oximetru din lume cu senzor pentru încheietura mâinii (măsoară pulsul și saturația de oxigen în sânge); primul sistem pe bază de capsule pentru depistarea cancerului colorectal, ce oferă o imagine 3D a colonului, o brățară inteligentă cu senzori de monitorizare pentru 16 funcții vitale, precum și o serie de dispozitive medicale non-invazive pentru monitorizarea în ambulatoriu și gestionarea diabetului – sunt  doar câteva dintre inovațiile pe care companiile israeliene le-ar putea aduce și pe piața din România.

Ele au fost prezentate în videoconferința organizată de Grupul SofMedica împreună cu Ambasada Israelului în România, ce a reunit  companii producătoare la nivel global de tehnologii medicale salvatoare de vieți, în vederea explorării condițiilor de omologare și punerea lor pe piața din România.

„Industria de servicii medicale digitalizate din Israel se bucură de peste 30 de ani de experiență în dezvoltarea de soluții inovatoare de asistență medicală ce utilizează expertiza recunoscută la nivel global în domeniul IT a companiilor israeliene. În prezent, aceasta cuprinde peste 1.500 de companii active. Desigur, acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea guvernului israelian, care a elaborat o rezoluție în ceea ce privește sănătatea digitală și a alocat aproximativ 900 de milioane de Shekeli (peste 235 milioane euro), pentru ca industria serviciilor medicale digitalizate să rămână un motor important de creștere la nivel național și un hub de inovare la nivel global. O parte importantă a misiunii noastre în România este să consolidăm acest spirit inovator și antreprenorial pe care companiile israeliene îl promovează”, declară Bareket Knafo, Atașat Economic al Ambasadei Israelului în România.

Asigurarea unui pachet legislativ coerent, cu instrumente de aplicare accesibile, guvernate de principiile transparenței și tratamentului egal pentru părțile implicate, încurajarea mediului economic prin promovarea unor achiziții de produse și servicii inovatoare și competitive pe baza criteriului de calitate și a raportului cost-beneficiu sunt caracteristici care au ca efect dezvoltarea unui sistem medical eficient și modern. Programul Operațional Sănătate, propus spre consultare publică de Ministerul Fondurilor Europene, poate să ducă la o creștere a eficacității sectorului medical prin investiții în infrastructură și servicii, dar și la noi abordări în cercetarea din domeniul medical, cum ar fi metodele de investigare, intervenție, tratament, măsuri de formare și specializare, utilizarea echipamentelor medicale.

Potrivit lui Harris Palaondas, Managing Director SofMedica, „accesul la tehnologii medicale inovatoare, state-of-the-art, nu mai este de mult timp o alegere, ci ar trebui să fie o necesitate pentru orice sistem medical. Ca promotor al unor astfel de tehnologii, în cei 25 de ani de când suntem prezenți pe piața din România, parte din misiunea noastră este să le aducem mai aproape de un număr cât mai mare de pacienți. Primul sistem robotic chirurgical daVinci, cel mai performant echipament din lume în chirurgia minim invazivă, care este acum disponibil în șapte spitale din patru orașe din țară, prima inimă artificială implantată unui pacient din România, ori centre de pregătire în domeniul sănătății pentru medici, confirmă angajamentul SofMedica de a investi în sistemul medical românesc. Astfel, continuăm să investigăm noi oportunități pentru a aduce dezvoltatori și producători interesați de România”.

(BG)

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: