Ziua Europei, marcată anual pe 9 mai, oferă prilejul cetățenilor din toate statele membre să înțeleagă mai bine cum transformă Uniunea Europeană viața de zi cu zi și cum poate contribui fiecare la transformări care să le aducă beneficii. Pentru România, ultimii ani ca stat membru UE au fost marcați de provocări semnificative, dar și de oportunități extraordinare în numeroase domenii, precum sănătatea, cercetarea, energia și multe altele, a afirmat eurodeputatul Cristian Bușoi, președinte ales al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European.
De ce este important ca sănătatea să fie o prioritate pe agenda politică a UE?
Având responsabilități ca raportor pentru Programul de Sănătate al UE, Programul de Cercetare al UE, Dosarul tarifelor EMA, în calitate de președinte al Intergrupului pentru Lupta împotriva Cancerului și membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European, consider esențial să asigurăm accesul egal la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii UE, indiferent de apartenența lor națională sau statutul social. Astfel, cu sprijinul EU4Health, ne concentrăm pe prevenția bolilor și promovarea sănătății, iar prin Horizon Europe ne angajăm să sprijinim cercetarea și inovarea în domenii cruciale pentru sănătatea europeană. Am contribuit la lansarea Planului European de Combatere a Cancerului și am reușit cu susținerea colegilor mei să lansez un Apel la Acțiune prezentat la Forumul European al Cancerului. Demersul nostru a fost bine primit de Comisia Europeană, comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a recunoscut importanța acțiunilor noastre, iar cancerul pulmonar a fost inclus în Planul European de Combatere a Cancerului. Sănătatea este un drept fundamental pentru fiecare dintre noi. În fața unor provocări medicale din ce în ce mai complexe, prioritizarea sănătății în agendele politice este imperativă.
Sănătatea umană este în strânsă legătură și cu sănătatea și calitatea mediului înconjurător. Aceasta ar însemna mai puțină poluare, mai multă energie verde….
Am acordat o atenție particulară politicilor energetice ale Uniunii, unde am pledat pentru o trecere către surse de energie regenerabile și pentru stimularea investițiilor în energia verde și durabilă. M-am angajat în promovarea unor strategii energetice care garantează securitatea aprovizionării, diversificarea resurselor, minimizarea emisiilor de gaze cu efect de seră și optimizarea consumului energetic pe continentul nostru. Astfel, activitatea mea în PE este dedicată consolidării unui spațiu european sigur și inovator, orientat spre viitor. În acest sens, am lucrat pentru a elabora și promova politici care să sprijine Sănătatea și Cercetarea, securitatea energetică și tranziția digitală.
Uniunea Europeană s-a confrunta cu o serie de evenimente majore în ultimii ani, care au testat soliditatea construcției europene. Ce mesaj aveți pentru români de Ziua Europei?
Ultimul deceniu a fost marcat de provocări semnificative, dar și de oportunități extraordinare. Am participant activ la gestionarea a două provocări majore care au marcat această perioadă: pandemia de COVID-19 și criza energetică provocată de războiul pornit de Rusia în Ucraina. Rolul meu a fost și este să reprezint interesele cetățenilor europeni în negocierile cu Consiliul și Comisia Europeană pentru elaborarea și implementarea de strategii care să îi protejeze în fața acestor provocări și să asigure un viitor stabil aici, acasă, în Europa. Este important să creștem împreună, să inovăm împreună, să fim uniți și solidari.