Politici de Sanatate

Hepatita C: acces universal la toate terapiile inovatoare

17 aprilie
12:46 2018
Hepatita C: acces universal la toate terapiile inovatoare

Asociația Europeană pentru Studiul Ficatului (EASL) recomandă ca toți pacienții diagnosticați cu Hepatita C, indiferent de gradul de fibroză, să aibă acces universal la toate terapiile inovatoare din piaţă. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a solicitat autorităților române să țină cont de recomandările  EASL și ale medicilor specialiști din România în elaborarea noilor contracte care vizează tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C.

Recomandările EASL au în vedere două etape în lupta pentru eliminarea hepatitei C: partea de screening şi cea de tratament. Screening-ul devine cu adevărat eficient în momentul în care pacientul este diagnosticat şi îndrumat către tratament. „Doar prin aplicarea schemei screen&treat România va avea rezultate în următorii ani. APAH-RO salută anunţul Ministerului Sănătăţii privind programul naţional de screening şi decizia CNAS de introducere a markerilor virali pentru hepatită la medicii de familie şi îndeamnă românii să ceară trimitere pentru aceste analize. Diagnosticarea timpurie este cea mai bună modalitate de a lupta împotriva acestei boli!”, a afirmat Marinela Debu, președintele asociației.

Conform recomandărilor EASL, cea de-a doua etapă- tratamentul- trebuie să aibă în vedere accesul universal la terapie – toţi pacienţii diagnosticaţi, indiferent de gradul de fibroză, trebuie să primească tratament-, și accesul la toate terapiile inovatoare existente pe piață. Obiectivul susţinut de toţi specialiştii internaţionali este eliminarea virusului hepatitic C în scopul prevenirii complicaţiilor bolilor de ficat (necroinflamaţiile, fibroza, ciroza, ciroza decompensată, moartea), îmbunătăţirii calităţii vieţii, înlăturării stigmei sociale și prevenirii trasmiterii virusului.

Prof. Markus Cornberg, Hannover Medical School, membru al Board-ului EASL, a arătat că accesul universal la terapie poate avea efecte pozitive inclusiv în ceea ce privește segmentul transplantului de ficat, terapiile inovatoare, fără interferon determinând scăderea ratei transplanturilor de ficat cauzate de hepatita C. De asemenea, pentru prima dată după mulți ani, s-a înregistrat o îmbunătățire a ratei de supraviețuire după un transplant de ficat în cazul pacienților cu hepatita C, fapt care este atribuit direct terapiilor fără interferon.

Reprezentanţii APAH-RO fac apel ca dezbaterile şi negocierile care se desfăşoară în această perioadă să aibă în centru interesul pacienţilor şi obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor până în anul 2030. (V.G.)

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: