
Interviu cu Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC)
Rata de vaccinare antigripală în rândul categoriilor vulnerabile, inclusiv în rândul pacienților cronici, este foarte scăzută în România. Aceasta ar putea crește prin informare și educare, dar și printr-un acces simplificat la vaccin atât pentru medici, cât și pentru populație, afirmă Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. Renunțarea la achiziția centralizată și posibilitatea ca doritorii să își poată ridica vaccinul de la farmacie sau chiar să le fie administrat vaccinul în farmacie sunt posibile soluții pentru viitor.
În prezent, statul achiziționează vaccinuri gripale în cantitate limitată pentru anumite categorii de persoane. Cum ați vedea o îmbunătățire a accesului la vaccinul gripal?
Dacă ne uităm la rata de vaccinare, comparativ și cu țările din Europa de Vest, ar trebui ca multe persoane să se vaccineze. Din punctul de vedere al accesului, statul oferă vaccin categoriilor vulnerabile. Din punctul de vedere al informării și al educării însă, aici suntem cu un pas în urmă, pentru că noi nu am pus accent, în ultimii ani, ca să nu mai spun mai ales în ultimii doi ani, pe vaccinarea antigripală. Gripa poate face ravagii pentru persoanele imunocompromise, pentru persoanele cu boli cronice, pentru cele care au comorbidități. Un sezon gripal puternic poate aduce multe dintre aceste categorii în spitale sau, din nefericire, poate duce chiar la pierderea unor vieți. A crește numărul de persoane vaccinate și a le explica de ce este importantă vaccinarea și de ce trebuie făcută anual cred că este un accent pe care trebuie să continuăm să îl punem în următorii ani.
De ce credeți că rata de vaccinare antigripală este la un nivel atât de scăzut în rândul pacienților cronici?
Suntem la un nivel foarte scăzut, nu doar în rândul pacienților cronici, ci și în rândul tuturor categoriilor – pentru că știm că mai există și copiii, ca grup vulnerabil, și gravidele, și persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Noi avem, statistic, undeva la 1 – 1,5 – 2 milioane de persoane vaccinate. Ceea ce ne arată că suntem sub nivelul optim de vaccinare. Nivelul optim este cel dat de Organizația Mondială a Sănătății – undeva între 80% și 90%, ca rată de vaccinare. Estimativ, raportându-ne la numărul de pacienți cu diferite boli, vorbim despre aproximativ 5 milioane de bolnavi cronici în România. Însă nu avem cifre exacte din cauză că nu avem registre. Dar aici trebuie să adăugăm și persoanele cu vârsta peste 65 de ani, care sunt undeva la peste un milion în România, dar și copiii.
Suntem la o rată foarte scăzută. Una dintre probleme este lipsa de informare și educare pe zona de vaccinare. Acest lucru l-am văzut din plin în pandemie, cât de ușor poate fi influențată populația în zona negativă. Apoi, este și problema accesibilității. Accesul este cam greoi, atât pentru populație, cât și pentru medici. Eu trebuie să mă duc din timp la medicul de familie, să îmi exprim dorința de a mă vaccina, medicul să facă o listă pe care să o trimită la Direcția de Sănătate Publică, DSP-ul să centralizeze pe zone, Ministerul Sănătății iarăși centralizează, iar apoi face achiziție, achizițiile durează. Toată această birocrație, care durează luni de zile, face ca de multe ori vaccinurile să ajungă târziu – în mod normal se începe vaccinarea în septembrie, dar noi de multe ori o începem în noiembrie, chiar și în decembrie. Deja pierdem recomandările OMS, ca vaccinarea să înceapă în septembrie-octombrie.
O altă problemă este că tot acest traseu anevoios – pentru că după ce se face achiziția, se trimit în teritoriu dozele de vaccin, medicii trebuie să vină să le ridice, să își cheme pacienții la cabinet, să îi programeze, unii nici nu se mai duc – face să pierdem o grămadă de pacienți care ar putea să se vaccineze, dacă nu ar trebui să facă două-trei drumuri sau dacă nu ar fi chemați abia în ianuarie-februarie la cabinet. Sau o grămadă de medici care, tocmai din cauză că este o corvoadă pentru ei, nu se înrolează să vaccineze. Din păcate, suntem într-un sistem diferit de sistemele europene, unde eu, ca pacient care fac parte dintr-un grup vulnerabil, pot să îmi ridic vaccinul din farmacie, iar în anumite țări pot chiar să fac vaccinul în farmacie, fără să trebuiască să facem toate aceste eforturi – nici eu, nici medicul, nici sistemul de sănătate.
Campanii de informare permanente
Cum putem încuraja bolnavii cronici să meargă la medicul de familie pentru a solicita vaccinul gripal?
Din punctul meu de vedere, ar trebui să existe campanii de informare permanente pentru vaccinarea antigripală. Să nu avem doar anumite perioade sau să se facă doar în anumite cabinete medicale. Informarea despre vaccinarea antigripală nu ar trebui să țină doar de medicul de familie. Vaccinarea antigripală ar trebui să fie recomandată și de medicii specialiști și de orice cabinet medical din țară, și de medicii din ambulatoriu pentru categoriile de pacienți care sunt expuse. De multe ori, aici avem o mică sincopă, și anume colaborarea dintre medicul de familie și medicul specialist, ca echipă multidisciplinară, care, din păcate, în România nu există. Acea echipă care ar trebui să gestioneze multidisciplinar pacientul și să îl informeze în legătură cu tot ceea ce are nevoie și este important pentru el – mă refer la vaccinare, screening, urmărirea și monitorizarea pacientului. Lucruri care, la ora actuală, sunt fracționate și țin mai degrabă de pacient – ce vrea să facă și ce nu vrea să facă – și mai puțin de ce i se recomandă. Cred că atunci când vom ajunge să avem aceste recomandări făcute în toate cabinetele medicilor de specialitate sau ale medicilor de familie și când vom avea un acces mult mai ușor, cu siguranță va crește și dorința grupurilor vulnerabile și a pacienților cronici să se vaccineze. Eu, personal, de ani nu m-am vaccinat antigripal prin Programul Național, cu toate că sunt în categoria grupurilor la risc. Întotdeauna mi-am achiziționat vaccinul și m-am vaccinat, fiind mult mai ușor să mă duc la farmacie și să îmi fac apoi vaccinul decât să fac trei drumuri la cabinetul medicului de familie și să mă programeze când are vaccinul. Din cauza acestui sistem complicat, cei care doresc să se vaccineze preferă să își plătească vaccinul din propriul buzunar.
Ce măsuri considerați că sunt necesare pentru a avea un număr tot mai mare de adulți vaccinați antigripal?
Cea mai importantă măsură este schimbarea acestui sistem birocratic, schimbarea modului de achiziție, trecerea vaccinării antigripale prin rambursare sau decontare la farmacie – eventual, printr-un program al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care ar fi mult mai ușor la nivel național decât achiziția centralizată, nefuncțională la momentul actual, deoarece nu are nici măcar logistică, iar medicii de familie trebuie să meargă cu sacoșica să ia vaccinul. Ceea ce este departe de țările europene care au programe de prevenție.
de Alina Neagu