Serviciul Național de Sănătate (NHS) stimulează companiile farmaceutice să aducă noi clase de medicamente pacienților din Marea Britanie, oferind modele noi de contracte pentru a plăti în avans activitatea companiilor axată pe cercetare și dezvoltarea de antibiotice inovatoare. Noile medicamente vor fi achitate printr-un model de plată, pe bază de abonament, o premieră la nivel mondial. Noua schemă de plată urmărește să ofere antibiotice inovatoare pacienților NHS, pentru prima dată în aproape 30 de ani, în încercarea de a combate rezistența antimicrobiană.
Marea Britanie a lansat în 2019 un plan național de acțiune pe cinci ani pentru a combate rezistența antimicrobiană (AMR), plan care are ca obiectiv controlul AMR până în 2040. Cu toate acestea, abordarea AMR va necesita un efort global, iar guvernul britanic solicită și altor țări să ofere servicii de stimulare similare pe piețele interne proprii.
„Antibioticele stau la baza medicinei moderne și sunt vitale pentru securitatea globală a sănătății. Guvernele și industria trebuie să lucreze împreună pentru a produce noi antibiotice și pentru a ne asigura că putem continua să tratăm boli comune.
Marea Britanie este lider prin încurajarea companiilor farma în producerea de noi antibiotice pentru a rămâne astfel cu un pas înaintea bolilor care pun viața în pericol. Cu speranța de a combate rezistența antimicrobiană (AMR), antibioticele care pot oferi opțiuni alternative de tratament pentru infecții grave, cum ar fi sepsisul și pneumonia dobândită în spitale, vor fi prioritare”,a declarat prof.Dame Sally Davies, responsabilul Regatului Unit cu problema rezistenței antimicrobiene.
„Asistăm la efectele unei pandemii globale, care a evidențiat amenințarea unei boli transmisibile. Alături de amenințarea coronavirusului este și riscul crescând de rezistența antimicrobiană. De aceea, trebuie să stimulăm investițiile în dezvoltarea de medicamente antimicrobiene inovatoare cât mai curând posibil. Alături de partenerii noștri cheie, ne-am angajat să dezvoltăm și să testăm modele inovatoare pentru evaluarea și achiziționarea de antimicrobiene, aplicând metode avansate de evaluare care apreciază valoarea lor pentru sănătatea publică. Sperăm că acest proiect va inspira sistemele de asistență medicală din întreaga lume să ia în considerare adoptarea unor modele similare, astfel încât colectiv, să oferim stimulente semnificative care să revigoreze producția globală de antimicrobiene”, a completat și prof. Gill Leng, director executiv NICE (Institutul Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire).
Motivul din spatele modelului de plată „în stil de abonament” pentru antibiotice este încurajarea cercetării în domeniu și va fi pus la dispoziția pacienților din Marea Britanie, potențial din 2022. Prin noul model de plată, lansat în iulie 2019, se va plăti în avans companiilor farmaceutice pentru accesul la produsul lor (antibioticul), ținând cont de valoarea medicamentului pentru NHS, mai degrabă decât de cât este el folosit. Furnizorii de medicamente antibiotice se pot înregistra pentru această modalitate de plată la serviciul eTendering NHS England.
Două medicamente care s-au dovedit a fi sigure și eficiente vor fi selectate pentru a fi supuse evaluării tehnologiei medicale (HTA) de către NICE, pe tot parcursul anului 2021, folosind metode adaptate pentru antimicrobiene. HTA va fi utilizat pentru a decide nivelul plății abonamentului.
Secretarul pe probleme de sănătate, Matt Hancock, a declarat: „Descoperirea incredibilă a antibioticelor acum aproape 100 de ani a transformat sănătatea națiunii noastre și capacitatea noastră de a combate infecțiile. Bolile care au fost odată o condamnare la moarte sunt acum tratate într-un singur pas mic. Dar rezistența la antibiotice crește și este imperativ să luăm măsuri urgente la scară națională și globală pentru a proteja generațiile viitoare. Acest nou mod de a achiziționa antibiotice pentru pacienții NHS descompune barierele restrictive pentru a oferi companiilor un colac de salvare vital pentru a favoriza inovația și a dezvolta noi produse care pot salva viața.”
Bogdan Guță