Politici de Sanatate

A început forumul de Imuno-Știință din Europa Centrală și de Est

25 noiembrie
18:06 2016
A început forumul de Imuno-Știință din Europa Centrală și de Est

Forumul de Imuno-Știință din Europa Centrală și de Est s-a deschis cu o conferință la care au fost prezentate c
ele mai mari probleme ale pacientului cu poliartrită reumatoidă. “Ai dureri care durează zile, luni întregi. Nu știi când încep și când se termină. Ai o diminuare drastică a lucrurilor pe care poți să le faci – începând cu igiena personală. Ți  se distrug încheieturile, ai stări de amețeală, de oboseală, scade puterea de concentrare, ca să nuar-codreanu mai vorbesc despre inabilitatea de a putea să programezi și să planifici lucruri. Nu știi când vei avea crize și te va durea” a spus Ovidiu Constantinescu, pacient care se luptă cu artrita reumatoidă de peste 20 de ani.

Și nu este un caz singular cu o astfel de evoluție dureroasă a bolii. “Peste 50% dintre pacienți își încetează activitatea profesională în primii cinci ani de boală, iar la 10% din cazuri apare o invaliditate gravă în primii doi ani de evoluție. Apariția unor leziuni viscerale este responsabilă de o scurtare a duratei medii de viață cu cinci până la 10 ani. Din acest motiv, diagnosticul de artrită reumatoidă trebuie confirmat într-un stadiu cât mai precoce, iar tratamentul modificator de boală trebuie început imediat după precizarea diagnosticului” a precizat conf. dr. Cătălin Codreanu de la Centrul de Bogalaseanu-si-codreanuli Reumatismale, Universitatea de Medicină și Farmacie din București, în cadrul conferinței.

Aceste tratamente însă, nu sunt accesibile tuturor pacienților. Sunt diferențe foarte mari de accesibilitate de la o țară europeană la alta. Mai mult, pacienții români se plâng că de multe ori nu au acces nici măcar la medicamentele de bază și sunt nevoiți să și le cumpere din afară. “În ciuda recentelor descoperiri medicale, pacienții au în continuare probleme serioase nerezolvate și rămân pentru perioade semnificative de timp în incapacitate de muncă. Bristol-Myers Squibb are tradiție în domeniul imunoștiinței și este în avangarda cercetării și dezvoltării pentru a oferi opțiunile terapeutice adecvate fiecărui pacient, pentru rezultate optime” a declarat Călin Gălășeanu, Country Manager Bristol-Myers Squibb România.

ar-john“Diagnosticul precoce și tratamentul inovator, respectiv terapiile biologice, au dat o altă perspectivă asupra poliartritei reumatoide  pentru mulți pacienți. În viitor, biomarkeri noi pentru diagnostic, prognostic și răspuns terapeutic vor îmbunătăși și mai mult rezultatele” spune profesorul John Isaacs, de la Institutul de Medicină Celulară și profesor în reumatologie clinică în cadrul  Universității Newcastle, UK.

În cadrul conferinței au venit și veștile bune: “Astăzi, Comisia de Specialitate în Reumatologie a Ministerului Sănătății a trimis Ministrului Sănătății, CNAS și ANM, documentul care prevede modul prin care terapiile destinate acestor bolnavi să fie utilizate în România. Propunerile depuse au fost discutate în detaliu cu asociațiile de pacienți și asociațiile profesionale și se bazează pe recomandările naționale și ghidurile de tratament internaționale. Este pentru prima dată când organisme internaționale au luat o poziție publică și au scris ministrului sănătății cerând aplicarea ghidurilor internaționale și respectarea drepturilor pacientului” a mai spus conf. dr. Cătălin Codreanu.

Artrita reumatoidă afectează mult mai des femeile  – trei cazuri la femei, față de un caz la bărbați. La nivel european, aproximativ 30% din populația adultă suferă de boli reumatice, care reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică în Europa. 50% din populație prezintă durere musculo-scheletică. Dacă nu este recunoscută și tratată  la timp, conduce la modificări ireversibile, chiar o distrugere completă a articulațiilor, deformări care produc un handicap major. Este, după accidentele de circulație, principala boală care duce la handicap locomotor. În România, 1% din populație, sau cel puțin 200.000 persoane suferă de artrită.

La Forumul de Imuno-Știință din Europa Centrală și de Est participă peste 200 de specialiști reumatologi din 14 țări, dintre care 21 de lectori de calibru internațional.

Roxana Maticiuc

 

 

 

 

 

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: