Politici de Sanatate

A fost lansată Carta europeană a sănătății inimii pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

02 octombrie
14:18 2023
A fost lansată Carta europeană a sănătății inimii pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial și costă economia UE 282 de miliarde de euro pe an. Carta europeană a sănătății cardiovasculare, lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, de către Societatea Europeană de Cardiologie și Rețeaua Europeană a Inimii, are ca scop îmbunătățirea sănătății cardiovasculare prin prevenire, acolo unde este posibil, și prin asigurarea faptului că cei care au cea mai mare nevoie de tratament îl primesc. Carta subliniază importanța unei strategii coordonate în toate sectoarele politice pentru a preveni apariția bolii, a salva vieți și a spori bunăstarea cetățenilor.

Multe dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare pot fi prevenite și este extrem de important să existe politici adecvate pentru a face alegeri sănătoase. Cu toate acestea, nu toate bolile cardiovasculare pot fi prevenite, iar mulți oameni trăiesc cu consecințele devastatoare ale bolii și mor prematur. Printr-un plan solid și o cooperare internațională, Europa poate îmbunătăți semnificativ sănătatea cardiovasculară a populației sale, prevenind dezvoltarea bolilor cardiovasculare acolo unde este posibil și asigurându-se că cei care au nevoie de tratament, îl primesc.

Scopul Cartei europene pentru sănătatea inimii este de a îmbunătăți cooperarea la nivel național, european și internațional. Aceasta promovează sănătatea cardiovasculară în toate politicile și demonstrează ce pot face factorii de decizie politică, profesiile medicale, ONG-urile și instituțiile naționale și internaționale pentru a aborda și inversa povara bolii. Versiunea revizuită din 2007 a Cartei europene a sănătății cardiovasculare își extinde domeniul de aplicare și ia în considerare progresele înregistrate în ultimele decenii în materie de prevenire, îngrijire a pacienților, tratament și cercetare. Aceasta subliniază faptul că o strategie europeană coordonată este esențială pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Carta recomandă ca toți semnatarii să promoveze și să sprijine crearea unui cadru de colaborare solid pentru a reduce cu o treime numărul de evenimente premature și evitabile de boli cardiovasculare fatale și non-fatale în Uniunea Europeană și în țările din Regiunea Europeană a OMS, în conformitate cu obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU și al OMS privind sănătatea și bunăstarea (SDG 3).

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: