Politici de Sanatate

95 milioane euro, pentru finanțarea cercetării în Alzheimer și diabet zaharat

10 iulie
14:59 2015
95 milioane euro, pentru finanțarea cercetării în Alzheimer și diabet zaharat

Inițiativa pentru medicamente inovatoare (IMI) a lansat cel de-al cincilea apel pentru înscrierea de proiecte de finanțare prin programul IMI 2, care are un buget total de 95 de milioane de euro. Programul de finanțare include șase teme, dintre care patru prevăd diferite aspecte ale bolii Alzheimer, o temă se concentrează pe boala renală diabetică, iar alta abordează evaluarea pacientului pe baza beneficiilor și riscurilor medicației.

Potrivit reprezentanților IMI, au fost alese patru subiecte pe boala Alzheimer, deoarece aceasta este o zonă în care există o nevoie urgentă de noi tratamente. Astfel, primul subiect, “Inflamația și boala Alzheimer”, urmărește identificarea de noi terapii, concentrându-se pe două proteine (numite TREM2 și CD33), care sunt legate de inflamație și sunt considerate că influențează riscul oamenilor de a dezvolta boala Alzheimer. Cel de-al doilea subiect, “Biomarkeri ai amiloidului”, va încerca să evidențieze importanța plăcilor amiloide din creierul unui pacient pentru îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului.

“Boala Alzheimer și angajamentul pacientului” este cea de-a treia temă, al cărei scop este de a identifica cele mai eficiente modalități de implica active pacienții, aflați în primele etape ale bolii. Cercetările vor îmbunătăți înțelegerea stadiilor incipiente ale bolii și vor ajuta pacienții să ceară suport din timp, facilitând inclusiv recrutarea pentru studii clinice.

Cea de-a patra temă dedicată bolii Alzheimer este “Apolipoproteina E (ApoE)”. Oamenii care au gena ApoE4 prezintă risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer. Proiectele înscrise în această temă vor ajuta la evidențierea modului exact în care ApoE4 influențează dezvoltarea bolii Alzheimer, pentru dezvoltarea unor noi strategii de tratament și pentru o mai bună identificare a persoanelor care prezintă risc crescut de a dezvolta boala.

„Odată cu lansarea acestui apel pentru propuneri, IMI își arată încă o dată angajamentul asumat în combaterea unora dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din Europa – boala Alzheimer și diabetul zaharat”, a declarat Irene Norstedt, director executive interimar IMI.

Termenul limită pentru depunerea propunerilor scurte de proiecte este 13 octombrie 2015.

Sursa: www.imi.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: