Prima cercetare la scară largă asupra atitudinilor față de asistența de urgență (A&E Department) din cel mai recent studiu britanic privind comportamentele sociale realizat de Centrul Național de Cercetări Sociale și finanțat de National Institute for Health Research (NIHR) a relevat diferențe semnificative în funcție de o serie de factori socio-demografici precum zona de locuit, vârsta, copiii mici din gospodărie. Sondajul a constat în 3.879 de interviuri pe un eșantion reprezentativ, aleatoriu, de adulți din Marea Britanie. Iată câteva din rezultatele obținute:
- britanicii care au condiții precare de locuit (sau trăiesc în zone defavorizate) preferă mai degrabă să apeleze la serviciile departamentului de urgențe de la spitale decât la medicul de familie pentru a face unele analize mai repede, aceasta pentru că le este mai dificil să obțină o programare la medicul de familie și, de asemenea, cred că medicii de la urgențe sunt mai informați decât medicii de familie,
- părinții cu copii sub cinci ani au apelat, în ultimul an, la serviciile de urgență, în detrimentul medicului de familie, motivând că este mai greu să obțină o programare la acesta, dar sunt, de asemenea, predispuși să folosească internetul pentru a încerca să afle care este problema medicală cu care se confruntă,
- bărbații sunt mai puțin informați despre cum se contactează un medic de familie în afara orelor de program și, de asemenea, sunt mai puțin dispuși să utilizeze internetul pentru a se informa despre o problemă de sănătate.
Cercetătorii au mai aflat că populația este destul de omogenă (86%) în convingerea că serviciile de urgență sunt suprautilizate. Când au fost întrebați dacă au accesat aceste servicii în ultimele 12 luni, pentru ei sau pentru alții, 32% din eșantion și mai mult de jumătate din părinții cu un copil sub cinci ani (54%) au declarat că au făcut acest lucru cel puțin o dată. În schimb, 29% dintre cei fără copii mici în gospodărie spun că au vizitat departamentul de urgențe în aceeași perioadă. Aproximativ jumătate (51%) din populație este de acord că este greu să obții o programare la medicul de familie. Șaizeci și cinci la sută din populația totală are încredere în medicii de familie, în timp ce 11% afirmă că nu au prea multă încredere. În același timp, 18% dintre cei care trăiesc în zonele defavorizate, 16% dintre persoanele fără calificare și 20% dintre părinții cu un copil cu vârsta sub cinci ani spun că au puțină încredere în medicul de familie.
Bogdan Guță