Comisia Europeană a adoptat recent programul de lucru în domeniul sănătății pentru anul în curs, în contextul Programului Uniunii Europene pentru 2014-2020. Oportunitățile de finanțare includ proiecte și contracte de servicii, precum și acțiuni comune planificate cu autoritățile naționale, în domeniile prioritare. Concret, vor fi stimulate și încurajate proiecte care vizează sănătatea refugiaților și a altor migranți; lupta împotriva rezistenței antimicrobiene și a infecțiilor asociate asistenței medicale; sprijinirea țărilor membre pentru a răspunde rapid și eficient crizelor de sănătate; susținerea creării rețelelor europene de referință, precum și cooperarea în domenii ca sănătatea digitală și evaluarea tehnologiilor medicale (HTA); acțiunea în domeniul bolilor cronice, precum și al factorii de risc, cum ar fi alcoolul și tutunul; prevenirea bolilor transmisibile, cum ar fi HIV-SIDA, hepatita virală și tuberculoza.
De asemenea, în 2016 vor fi oferite o serie de subvenții directe de Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE) și Observatorul european pentru sisteme și politici de sănătate pentru promovarea cooperării internaționale în materie de informații specifice fiecărui stat cu privire la sănptatea publică și sistemele de sănătate. Vor fi continuate acordurile de parteneriat cadru încheiate cu cele 14 ONG-uri în 2014.
Valoarea totală a fondurilor oferite de Uniunea Europeană în 2016 prin subvenții și licitații este de aproape 58 de milioane de euro. Toate subvențiile pentru proiecte vor fi acordate prin intermediul unei cereri de propuneri, organizate și gestionate de Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate și Alimente (CHAFEA), lansată în martie.
450 milioane euro – bugetul Programului de sănătate 2014-2020
Cu un buget total de aproape 450 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020, programul de sănătate al Comisiei Europene este principalul instrument financiar pentru coordonarea politicilor în domeniul sănătății. Acesta sprijină și completează eforturile statelor membre în realizarea priorităților majore ale Comisiei, prin urmărirea a patru obiective specifice:
- Promovarea sănătății, prevenirea bolilor și stimularea mediilor propice pentru un stil de viață sănătos;
- Protejarea cetățenilor de amenințările grave de sănătate transfrontaliere, prin identificarea și dezvoltarea unor abordări coerente și promovarea implementării acestora pentru o mai bună pregătire și coordonare în cazul unor urgențe de sănătate;
- Sprijinirea dezvoltării capacităților de sănătate publică și de a contribui la sisteme inovatoare, eficiente și durabile de sănătate;
- Facilitarea accesului la o asistență medicală mai bună și mai sigură pentru cetățenii UE, prin creșterea accesului la expertiză medicală și la informații pentru boli specifice, dincolo de frontierele naționale.
Sursa: www.ec.europa.eu
Mirabela Viașu