Politici de Sanatate

54 de miliarde de lire sterline costă creșterea ratei bolilor cardiovasculare

11 iulie
14:36 2022
54 de miliarde de lire sterline costă creșterea ratei bolilor cardiovasculare

Un studiu recent arată că rata în creștere a bolilor cardiovasculare în Anglia și Țara Galilor ar putea costa 54 de miliarde de lire sterline în costuri de sănătate și asistență socială.

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au descoperit că ratele în creștere ale bolilor cardiovasculare în Anglia și Țara Galilor vor fi în detrimentul costurilor de sănătate și de asistență socială. Între 2020 și 2029, ratele bolilor cardiovasculare vor costa NHS aproximativ 13 miliarde de lire sterline, 1,5 miliarde de lire sterline în costuri de asistență socială, 8 miliarde de lire sterline în valoarea îngrijirii informale și 32 de miliarde de lire sterline în valoarea „anilor de viață ajustați în funcție de calitate” (QALY) pierduți. Unul dintre autorii studiului, dr. Brendan Collins, a declarat: „Această modelare întărește faptul că «ceea ce este bun pentru inimă este bun și pentru creier» – ceea ce înseamnă că dacă reducem riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, reducem și prevalența viitoare a demenței, astfel încât nu este vorba doar de faptul că prevenirea bolilor acum înseamnă că în viitor costurile de sănătate și de asistență socială sunt mai mari – o populație mai sănătoasă economisește bani pe tot parcursul vieții.” Studiul a fost publicat în PLOS ONE și reprezintă o colaborare între Universitatea din Liverpool și profesori de la Institutul de Studii Fiscale, University College London, Imperial College London, precum și de la Universitățile din Helsinki, Gdansk, Bristol și Cambridge.

Ratele în creștere ale bolilor cardiovasculare în Anglia și Țara Galilor

Ratele bolilor cardiovasculare au început să crească în 2010, în timp ce înainte de 2010 ele se îmbunătățeau de la an la an. Dovezile au arătat că pandemia de COVID-19 este un factor de risc pentru noi boli cardiovasculare, iar infecția poate, de asemenea, agrava rapid rezultatele bolii. Acest lucru evidențiază importanța prevenirii afecțiunilor cardiovasculare, în timp ce lumea luptă cu COVID-19 pentru a încuraja îmbunătățirea ratelor de îmbolnăvire. Pentru a combate ratele în creștere, cercetătorii recomandă reducerea nivelului de sărăcie, îmbunătățirea dietei printr-un sistem alimentar mai sănătos, controlul tutunului și creșterea activității fizice. Profesorul Eric Brunner, cercetător principal al studiului de la UCL, a declarat: „Munca noastră de modelare folosind date oficiale din Marea Britanie evidențiază presiunea tot mai mare, de la an la an, în sistemul de asistență socială pentru persoanele în vârstă. Atât resursele financiare, cât și personalul calificat sunt deficitare. Persoanele mai sărace și familiile lor sunt cele mai vulnerabile la decalajul tot mai mare dintre ofertă și nevoi, deoarece nu pot plăti pentru asistență socială.”

Utilizarea modelului IMPACT pentru o îmbătrânire mai bună (IMPACT BAM)

Studiul a utilizat IMPACT BAM, un model matematic care se concentrează asupra legăturii dintre bolile cardiovasculare, dizabilități și demență, bazat pe datele din Studiul longitudinal englez privind îmbătrânirea. Acest studiu este prima lucrare de acest nivel care abordează relația dintre îmbătrânire, boli cardiovasculare, dizabilități, demență și creșterea costurilor NHS și ale asistenței sociale. Echipele de cercetare vor analiza efectul unor intervenții specifice pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare și demența în viitor. Cercetătorii au remarcat că este o provocare să finanțeze politici care au ca scop atenuarea ratelor în creștere ale bolilor cardiovasculare; cu toate acestea, povara asupra sistemelor de sănătate și de asistență socială fără intervenție va fi costisitoare.

Bogdan Guță

sursa: www.healtheuropa.com/the-54-billion-price-tag-of-rising-cardiovascular-disease-rates/116476/

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: