Politici de Sanatate

5 milioane de euro pentru proiecte legate de bolile cardiovasculare și diabet

09 iunie
08:49 2022
5 milioane de euro pentru proiecte legate de bolile cardiovasculare și diabet

Agenția Executivă pentru Domeniile Sănătății și Digital (HaDEA) va lansa în luna iulie două cereri de propuneri proiecte pentru ONG-uri și alte organizații din domeniul sănătății. Una are în vedere activitățile legate de bolile cardiovasculare și diabet (5 milioane de euro) iar cealaltă factorii determinanți pentru sănătate (11 milioane de euro), în cadrul planului de lucru 2022 al programului EU4Health.

Anunțul a fost făcut în cadrul unui webinar pentru comunitatea părților interesate din domeniul sănătății, prezidat de către consilierul pentru relațiile cu părțile interesate al DG SANTE. De asemenea, părțile interesate au fost invitate să participe la evenimentul de prezentare a Inițiativei UE privind bolile netransmisibile,  cu participarea comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, la 22 iunie.

Participanții la webinar au salutat documentul Inițiativei privind bolile netransmisibile, lăudând procesul de co-creare și recunoscând abordarea holistică. Au fost identificate posibile domenii de lucru în ceea ce privește factorii determinanți pentru sănătate și prevenție, pe baza contribuțiilor anterioare ale statelor membre, ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale OCDE, precum și ale părților interesate.  Dezbaterile au vizat factorii determinanți ai sănătății de mare anvergură (cum ar fi factorii comerciali, de mediu, psihosociali și digitali) și nivelul lor de concentrare în cadrul inițiativei. De asemenea, părțile interesate au solicitat o colaborare mai strânsă cu grupurile de experți ai Comisiei. Recomandări clare pentru combaterea inegalităților în materie de sănătate au fost identificate în plus, cu o sugestie de consolidare a activităților conexe.  Comisia a subliniat obiectivul său de a spori sprijinul UE într-o manieră coordonată în ceea ce privește punerea în aplicare a politicilor, a orientărilor și a intervențiilor, vizând astfel nevoile țărilor în domenii-cheie de boală și o reducere generală a inegalităților în materie de sănătate. (BG)

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: