
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a lansat un apel de 46 de milioane de euro pentru formarea profesională în nouă domenii strategice din sănătate, de la ATI şi boli infecţioase, la tratamentul marilor arşi, bolile rare sau politraumă.
„Poţi construi cel mai modern spital din lume, dar fără oameni pregătiţi, rămâne doar o clădire. Tocmai de aceea un aspect esenţial pe care l-am vrut în Programul Sănătate, unde avem o alocare totală de peste 4 miliarde euro, a fost să cuprindem şi specializarea personalului. Vă anunţ că am lansat un apel de 46 de milioane de euro pentru formarea profesională în nouă domenii strategice din sănătate – de la ATI şi boli infecţioase, la tratamentul marilor arşi, bolile rare sau politraumă. Peste 11.500 de specialişti vor beneficia de programe de formare adaptate la realitatea din spitale”, a postat Marcel Boloş, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, este cea mai amplă investiţie în competenţele profesioniştilor din sistemul medical pe care România a făcut-o până acum.
Apelul de proiecte lansat de MIPE, în cadrul Programului Sănătate, va finanța actualizarea și consolidarea competențelor profesionale în 9 domenii strategic ale sectorului medical. Proiectul va asigura formarea a peste 11.500 specialiști din segmente strategice precum:
- controlul infecțiilor: peste 4.100 angajați,
- boli transmisibile: aprox. 1.400 angajați,
- tratamentul bolilor rare: peste 1.000 angajați,
- tratamentul mari arși: aprox. 1000 angajați,
- tratamentul pacienților cu politraume: aprox. 1.000 angajați,
- tratamentul pacienților critici – ATI: aprox. 1.000 angajați,
- managementul deșeurilor medicale: aprox. 1.000 angajați.
Este finanțată, de asemenea, formarea profesională a cadrelor medico-sanitare care tratează pacienții cardiac în stare critică sau care se ocupă de transfuzii. Vor beneficia de proiectele din bani europeni mai multe categorii profesionale: personal din laboratoare de microbiologie, specialiști în managementul infecțiilor, experți în transfuzii și profesioniști din administrația sistemului medical. Valoarea minimă a unui proiect va fi de 200.000 euro, iar valoarea maximă – 13,73 milioane euro, sumă ce poate fi contractată pentru angajații din secțiile de boli infecțioase. Depunere proiecte: 26 martie – 27 iunie 2024.