Politici de Sanatate

400 milioane de euro de la BIRD pentru 3 spitale de arși

22 martie
16:04 2023
400 milioane de euro de la BIRD pentru 3 spitale de arși

Cele trei spitale de arși realizate prin acordul de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) vor fi gata la finalul semestrului 1 din 2025.

Guvernul a aprobat, în ședința din 22 martie 2023, Ordonanța prin care se asigură finalizarea și operaționalizarea celor trei spitale de arși din București (Spitalul ”Grigore Alexandrescu”- unitate pentru pacienții pediatrici), Timișoara (în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență) și Târgu Mureș (în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş)

”Cele două împrumuturi cumulează 400 de milioane de euro, însă este necesară asigurarea unor sume suplimentare din bugetul de stat al Guvernului după anul 2025, pentru finalizarea acestor obiective de investiții. Diferențele dintre împrumutul estimat inițial și sumele actuale sunt datorate inflației și a creșterilor de prețuri pentru materialele de construcții. Suplimentăm astfel cu peste 340 de milioane de lei, de la bugetul de stat, sumele necesare pentru construirea clădirilor complexe și operaționalizarea acestor trei unități sanitare. În total, după finalizarea acestor obiective de investiții, vom avea 31 de paturi pentru pacienții arși grav, 20 de paturi pentru pacienții intermediari și 58 de săli de operație dedicate pacienților cu aceste patologii. Dintre cele trei proiecte, Timișoara este cel mai avansat. Construcția începe în luna iunie, contractul este finalizat și va fi semnat în săptămânile următoare. Pentru Târgu Mureș, semnarea este estimată pentru luna iunie – probabil construcția va începe undeva în august-septembrie, identic pentru Spitalul <Grigore Alexandrescu>”, a anunțat dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: