
Bugetul total alocat SNCISI este de aproximativ 16.617,43 milioane euro (aprox. 83.087,15 milioane lei, raportat la cursul de schimb 1 euro=5 lei), din care 386 milioane euro revin domeniului Sănătate. Printre instrumentele de implementare a SNCISI se numără Planul Național de Redresare și Reziliență, Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, Programul Operațional Regional, Programele Academiei Oamenilor de Știință ai României și Programul Operațional Sănătate.
Strategia, adoptată de Guvern conform HG nr.933/2022, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 744 din 25 iulie 2022, și elaborată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, setează viziunea pentru sistemul de cercetare – inovare românesc în orizontul 2030 și exprimă opțiunea fermă de a recunoaște și susține excelența, de a recompensa performanța, de a stimula dezvoltarea colaborării între mediul public și cel privat. Știința, inovarea și antreprenoriatul de inovare vor constitui modele de succes pentru dezvoltarea sustenabilă a României în context local, național și internațional. Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă este structurată pe patru obiective generale:
- Dezvoltarea sistemului de cercetare, dezvoltare și inovare;
- Susținerea ecosistemelor de inovare asociate specializărilor inteligente;
- Mobilizare către inovare;
- Creșterea colaborării europene și internaționale.
Documentul este rezultatul a zeci de runde de consultări și un parteneriat strâns între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și experții săi, pe de o parte, și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), organizațiile de cercetare, Academia Română, mediul academic și mediul privat, pe de altă parte.
BG